Hoppa till huvudinnehåll

Åklagare: Sju personer gripna misstänkta för Brysselattentatet

Polis och militär bevakar flygplatsen i Bryssel.
Polis och militär bevakar flygplatsen i Bryssel. Polis och militär bevakar flygplatsen i Bryssel. Bild: EPA/LAURENT DUBRULE Bryssel,Belgien,polisen,soldater,terrorism,terrorattacker

Polisen har gripit sju personer i Bryssel efter polisräder i anknytning till terrordåden i tisdags, uppger belgiska åklagarmyndigheter.

Sex greps i stadsdelen Schaerbeek i natt, och ytterligare en person greps på fredagen. Deras kopplingar till dåden är ännu inte kända för allmänheten.

Polisen genomförde sent i går kväll ett flertal razzior i centrum av Bryssel och i områden i närheten. Polisen gick från dörr till dörr i stadsdelen Schaerbeek.

De gripna misstänks för kopplingar till de terrordåd som utfördes i tisdags på stadens flygplats och en metrostation.

Det är alltså fortfarande oklart om den efterlysta gärningsmannen som kom undan efter angreppet mot flygplatsen Zaventem ännu är på fri fot.

Det är också fortfarande oklart om den eventuella andra gärningsmannen från angreppet mot metrostationen i Maelbeek har identifierats.

Också i Paris har det pågått en omfattande polisoperation. En person gripits misstänkt för att ha planerat ett nytt attentat. Han är fransk medborgare och misstänks för att ha planerat terrordåd i Frankrike.

Planerade större angrepp

Det belgiska mediebolaget VRT uppger att myndigheterna utgår från hypotesen att terrordådet ursprungligen var tänkt som ett mycket större angrepp.

Terrorcellen ska enligt VRT ha haft fler medlemmar som planerade att slå till mer i stil med attackerna i Paris, där flera angripare också öppnade eld med automatvapen innan de sprängde sig.

Det spekuleras i att en del medlemmar i cellen kanske inte hann beväpnas med sprängämnen och vapen. Det är möjligt att gripandet av Paris-terroristen Salah Abdeslam fick terrorcellen att utföra attacken tidigare än planerat.

Spekulationerna nu gäller huruvida de sex gripna männen kan vara de övriga medlemmarna i terrorcellen.

Läs också