Hoppa till huvudinnehåll

De väljer Japan och ekologi

Charlotte Nyman och Jannica Österholm tittar i japansk bok.
Charlotte Nyman och Jannica Österholm bekantar sig med traditionell japansk byggnadskonst - något de ska jobba med då de åker till Japan om några dagar. Charlotte Nyman och Jannica Österholm tittar i japansk bok. Bild: Yle/Johanna Långbacka volontärer

Jannica Österholm från Korsholm och Charlotte Nyman från Vasa blev intresserade av Japan redan under högstadietiden. De har besökt landet flera gånger tidigare, och om några dagar åker de tillbaka för att volontärarbeta på en ekologisk gård ända fram till jul.

- Jag såg filmen Spirited Away på originalspråket och tyckte det var ett häftigt/spännande språk. Jag tänkte "Det vill jag lära mig". Från språket blev jag också intresserad av kulturen, säger Nyman.

På tisdag åker de till Japan en fjärde gång. Tidigare har de varit där på resa, utbyte från universitetet och som volontärarbetare. För bara två månader sedan kom de hem från det senaste besöket.

Japanskan bortglömd

Österholm poängterar att det blev en så lång paus mellan utbytet och volontärarbetet att japanskan, som de talar flytande, hann bli lite bortglömd.

- Den här resan kommer att bli spännande och utmanande på många sätt. Just med tanke på att vi kommer att jobba mera med kreativa uppgifter och speciellt med tanke på språket, säger hon.

Nyman tillägger att de kommer behöva använda japanskan flitigt då de ska samarbeta med alla andra.

Tanken är att de, tillsammans med de andra som jobbar där, ska komma fram med kreativa idéer och lösningar. Att ta del av den japanska kulturen på ett djupare plan ska också hinnas med.

- Men det kommer automatiskt eftersom hela grundidén på stället dit vi ska baserar sig på traditionell japansk byggnadskonst, säger Nyman.

Organiskt volontärarbete

Österholm och Nyman åker tillbaka till samma ställe de var på förra gången - till Satoyama-Sha, ett litet samhälle som försöker bevara den traditionella landsbygdskulturen.

Satoyama-Sha ligger i Miyama i sydvästra Japan och är värd inom WWOOF Japan. WWOOF står för World Wide Opportunities on Organic Farms, och är ett nätverk som för ihop volontärarbetare med organiska jordbrukare och producenter.

I Satoyama-Sha producerar man hus på ett traditionellt sätt. Virket är lokalt och man använder inga spikar. På gården finns också andra aktiviteter, som till exempel ett café och jordbruk.

Japansk bok om traditionellt hantverk.
Charlotte Nyman visar upp ritningarna som används inom det traditionella hantverket. Japansk bok om traditionellt hantverk. Bild: Yle/Johanna Långbacka Japansk kultur,ritningar

Man strävar efter att kunna försörja sig själv, vilket betyder att man satsar på organiskt jordbruk och att utnyttja saker som finns i naturen så mycket som möjligt.

- Förr fanns det till exempel inga vägar här, så man var tvungen att gå långt över bergen för att komma till nästa by, säger Nyman. Då var det viktigt att kunna försörja sig själva.

Urbaniseringen tömmer landsbygden

I Japan är det, som på många andra ställen, fler som flyttar in till städerna än de som flyttar ut på landet.

- Det finns lite jobb på landsbygden så man måste skapa jobb själv om man ska bo där, säger Österholm.

- På många ställen försöker man få folk att flytta ut till landet och starta eget, så att landsbygden ska börja fungera och attrahera folk igen, inflikar Nyman.

Det finns nog situationer där man känner sig som ett barn.― Charlotte Nyman

En av de största skillnaderna mellan Finland och Japan är traditionerna och samspelet mellan människorna.

- Det finns många oskrivna sociala regler som ju också finns här, men de har man ju lärt sig så det går automatiskt, konstaterar de tillsammans.

- Men det finns nog situationer där man känner sig som ett barn, speciellt då man inte kan språket lika bra som japanerna, så ibland känner man att det är lite som se och lär, tillägger Nyman skrattande.

Jobbklimatet annorlunda och utmanande

Det finns många bra saker med Japan. De nämner bland annat människors artighet, maten och språket. Men det finns också negativa sidor.

- Att gå i skola överhuvudtaget kan bli jättedyrt, säger Nyman. Och sen måste man jobba ganska mycket också.

Då de jobbade som volontärer senast jobbade de sex dagar i veckan mellan klockan 8 och 17 plus extrajobb på sin lediga dag. Österholm och Nyman menar att om man jämför arbetstiderna i Japan med Finland har vi rätt så mycket fritid här.

Känner sig trygga

En annan sak som man i allmänhet kan se som en dålig sida med Japan är jordbävningarna. De var båda i Japan år 2011 då katastrofen i Fukushima ägde rum.

Däremot anser de att katastrofen orsakade mer uppståndelse här i Finland och Europa, än vad den gjorde i Japan, eftersom man försökte lugna folket där.

Jordskalv förekommer väldigt ofta i Japan och en stor jordbävning skulle vara förödande, men det här är inget som de går och tänker på.

- Man kan inte gå omkring och vänta på att det ska hända, tycker Österholm.

När de åker iväg den här gången känner de sig trygga. Kriminaliteten i Japan är låg, och trots det politiska läget i östra Asien är det inget som sätter käppar i hjulen för deras planer.

- Det är nog mycket oroligare i Europa just nu, säger Österholm.

På andra sidan världen

Det tar över nio timmar att flyga från Finland till Japan. Nyman menar att distansen gör att man blir lite isolerad. De har skaffat internationella körkort för att kunna ta sig runt eftersom det bara går ett par bussar om dagen.

Att träffa gamla bekanta och lära sig mera om kulturen och språket är något de ser fram emot med den kommande resan. Däremot har de fått klagomål av vänner och släktingar över att de åker bort igen.

De senaste veckorna har gått åt till mindre resor med kompisar. Utflykterna fick fungera lite som avskedsfester. Det är mycket som ska hinnas med före resan, men packningen har inte riktigt kommit igång än.

- Jag är lite av en "sista-minuten-människa", så jag ser mig själv packa hysteriskt dagen innan vi ska fara, skrattar Nyman.

Mycket pappersarbete före avfärd

Om man vill åka till Japan och volontärarbeta krävs också en hel del förberedelser som inte har med packning att göra. Om man vill stanna där längre än tre månader klarar man sig inte med ett vanligt turistvisum. Österholm och Nyman beviljades visum för kulturella aktiviteter, men det var inte helt lätt.

- Det är lite knepigt för då måste man ha någon där som fungerar som värd för en, säger Österholm.

Österholm och Nyman hade tur när de sökte om visum eftersom stället de jobbade på förra gången ville ha dem där igen, och hjälpte till med ansökningen.

Efter att man fixat visumet gäller det att gå med i ett nätverk som till exempel WWOOF, och beställa flygbiljetter.

- Ibland kan det slå fel så att man hamnar på ett dåligt ställe, men det får man också erfarenheter av, säger Nyman.

Man får ut så mycket av det.― Charlotte Nyman

När det kommer till volontärarbete är de båda väldigt positiva och skulle absolut rekommendera det åt andra.

- Man får ut så mycket av det. Där vi var fanns det många i vår ålder, och om man läser språk eller är intresserad av till exempel farmning eller husbygge får man mycket ut av det, anser Nyman.

- Eller om man bara vill ha en djupare inblick i landets kultur är det ju mycket bättre än att bara resa som vanligt, säger Österholm.

Text: Johanna Långbacka, praktikant, Yle Österbotten

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten