Hoppa till huvudinnehåll

Djupsund: Förstår Haglund så väl

Göran Djupsund sitter vid ett arbetsbord.
Göran Djupsund sitter vid ett arbetsbord. Bild: Yle/Anna Ruda Göran Djupsund,statsvetare

Professor Göran Djupsund är av samma uppfattning som Carl Haglund i kritiken mot den politik som förs i dag. Stora beslut fattas inte, vare sig av den sittande regeringen eller den tidigare regeringen.

Katainens regering hade två stora målsättningar för att fixa underskottet: Den ena var social- och hälsovårdsreformen och den andra var kommunreformen - men ingendera reformen drevs igenom , påpekar Djupsund. Så visst förstår jag Haglunds frustration, säger han.

Sannf en orsak till det här

En av orsakerna till att det gått så här är, enligt Djupsund, framväxten av ett populistiskt parti, som i förrförra valet ledde till en mycket märklig regeringskoalition, d.v.s sixpacken. Den fungerade inte utan drog åt olika håll. Då var ju Sannfinnländarna i opposition.

I den nuvarande regeringen finns Sannfinländarna med, men partiet fungerar på ett annorlunda sätt och får de övriga partierna att snegla över axeln. Man är rädd att Sannfinländarnas popularitet ska öka, och därför vill man hålla tillbaka i vissa reformer, säger Djupsund.

Sannfinländarna påverkar alltså de andra partiernas agerande

- Sannfinländarna påverkar alltså de andra partiernas agerande och det leder till ett slags handfallenhet också i den sittande regeringen.

Synd att politiker väljer andra banor

SDP:s ordförande, finansminister Jutta Urpilainen i Paris 2013
Jutta Urpilainen SDP:s ordförande, finansminister Jutta Urpilainen i Paris 2013 Bild: EPA/CHRISTOPHE KARABA finansminister

Djupsund tycker det är beklagligt att politiker - i sina bästa år - stiger år sidan. Han nämner Jan Vapaavuori, Jutta Urpilainen och nu då Carl Haglund - d.v.s politiker som förr om åren skulle ha haft flera framgångsrika år framför sig.

- Det att de nu väljer andra banor är ett tecken på att det inte står rätt till i den politiska kulturen och beslutsfattandet.

Sipiläs regering utstrålade handlingskraft

Statsminister Juha Sipilä
Juha Sipilä Statsminister Juha Sipilä Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Juha Sipilä,Finlands statsminister,juha

Djupsund konstaterar också att den nuvarande regeringen med statsminister Sipilä i spetsen gav, då den tillträdde, sken av att den var handlingskraftig och villig att fatta stora, tunga beslut snabbt, för att de skulle ha effekt.
En ekonomisk misär leder till annan misär

- Men sedan blev ju allt krångligt - ta nu till exempel samhällskontraktet. Det är ju inte ännu heller klart. Sote-reformen kommer också att mala på länge än, tror han.

Vad händer då i ett samhälle om det politiska beslutsfattande går i stå? Djupsund säger att ekonomin lider, det ser man bland annat i ratinginstitutens klassificeringar av Finlands kreditvärdighet. Det här är ett resultat av att man bedömer att Finland inte kommer till handling i viktiga frågor.

- Men - det ena onda ger det andra onda. En ekonomisk misär leder till annan misär, konstaterar Djupsund.