Hoppa till huvudinnehåll

Finsk 16-åring har tagit Sverige med storm: ”En blivande storstjärna i NHL”

Kristian Vesalainen, oktober 2015.
Kristian Vesalainen – Finlands följande storstjärna? Kristian Vesalainen, oktober 2015. Bild: Tommy Holl / All Over Press vesalainen

Frölunda är klart för semifinal i den svenska hockeyligan – med ett blåvitt superlöfte i förstakedjan. Den HIFK-fostrade 16-åringen Kristian Vesalainen hyllas i Sverige.

På torsdagskvällen vann Frölunda hemma över Djurgården med 5-1 och säkrade sin plats i semifinal i SHL. Av matchens 44 spelare saknade jämnt en egen faktasida på SHL:s webbplats: Kristian Vesalainen.

Vesalainen har överraskat alla denna säsong. I den femte kvartsfinalen spelade han endast dryga fyra minuter – men då är han också blott 16 år gammal.

Fjärde yngsta målskytten

HIFK-junioren Kristian Vesalainen flyttade till Sverige inför denna säsong och gjorde i oktober SHL-debut som den åttonde yngsta spelaren genom tiderna.

Kristian Vesalainen firar mål, februari 2016.
Vesalainen blev i slutet av februari den yngsta icke-svenska målskytten i SHL genom tiderna. Kristian Vesalainen firar mål, februari 2016. Bild: All Over Press vesalainen

För en dryg månad sedan blev han den fjärde yngsta målskytten – och den yngsta icke-svenska – när han nätade mot Örebro.

– Det är fantastiskt att se hur han spelar. Han visar verkligen att han är värd att satsa på och vi ska fortsätta att utbilda och utveckla honom, sade Frölundas tränare Roger Rönnberg till GP då.

”En jäkligt seriös kille”

Nu målas Kristian Vesalainen upp som följande finska superjunior. Den 190 centimeter långa och 92 kilo tunga yttern hyllas av Frölundas vicekapten Oscar Fantenberg, som till hockeysverige.se kallar Vesalainen för ”en blivande storstjärna i NHL”.

– Till att börja med har han en stor kropp som han använder i närkamperna på både träningar och matcher. Han är inte blyg, säger Fantenberg.

– Sedan är han en jäkligt seriös kille utanför isen, kör extra i gymmet och har mentaliteten att han vill bli bättre varje dag. Det är något jag tror att han kommer att ha nytta av. Den där viljan att vilja bli allra bäst, det är det drivet som gör att jag tror att han kan ta sig långt.

Pratar god svenska

Vesalainen har snittat ungefär en poäng per match i Frölundas U20-lag, och på 23 matcher i SHL har han samlat poängen 1+1. I Sverige har han fått lära sig att laga mat och städa själv, men han trivs överlag fint.

– Det har funkat jättebra. Jag kunde aldrig tänka mig att det skulle bli så här bra, men det har gått fantastiskt och jag är väldigt nöjd, säger Vesalainen.

Kristian Vesalainen, oktober 2015.
Kristian Vesalainen har lärt sig prata svenska i skolan. Kristian Vesalainen, oktober 2015. Bild: Tommy Holl / All Over Press kristian vesalainen

Hockeysverige.se inledde intervjun på engelska, men Vesalainen svarade på en svenska ”som har lika mycket göteborgsk dialekt som finsk brytning”. Vesalainen lärde sig svenska i skolan och ser att språkkunskaperna hjälpt honom i Frölunda.

– Ja, det tror jag absolut. Det är ju mycket lättare om man pratar svenska och det var en av sakerna som gjorde att jag kände mig trygg när jag kom hit.

”Bara nice att de skriker”

Aleksander Barkov, Mikko Rantanen, Patrik Laine, Jesse Puljujärvi... I Sverige jämförs Kristian Vesalainen med de storväxta och skickliga jättelöftena Finland producerat på sistone.

Han är född den 1 juni 1999 och kan draftas till NHL sommaren 2017 – och med tanke på vilken mogenhet han visat upp under press i SHL-slutspelet kan han gå hur högt som helst.

– Äh, det är bara nice att de skriker och har sig. Det var kul att få spela SHL-matcher under grundserien också, men slutspel är helt fantastiskt. Att jag har fått chansen att spela här är jättehäftigt.

Kristian Vesalainen, februari 2016.
Kristian Vesalainen kan väljas tidigt i NHL-draften 2017. Kristian Vesalainen, februari 2016. Bild: Tommy Holl / All Over Press vesalainen

Vesalainen följde med guldfesten i junior-VM i Helsingfors vid årsskiftet från hemmasoffan, men i följande turnering kan han själv finnas med trots att han skulle vara två år yngre än de äldsta deltagarna.

– Det var riktigt nice, säger Vesalainen om JVM-guldet. Jag firade ganska mycket när jag kom till ishallen efteråt. Killarna tyckte inte att det var så roligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport