Hoppa till huvudinnehåll

Gold digger – en romantisk komedi om bloggar och betalningsvårigheter

Marja (Minka Kuustonen) och Olavi (Olavi Uusivirta) på restaurang.
Hur skulle det här se ut på Instagram? Marja (Minka Kuustonen) och Olavi (Olavi Uusivirta) på restaurang. Bild: Jussi Virkkumaa / Nordisk film Minka Kuustonen,Olavi Uusivirta,golddigger

Gold digger (Onnenonkija) berättar om drömmen om det perfekta livet och det svåra i att upprätthålla fina fasader.

Möt Marja (Minka Kuustonen), hon bloggar om mode och livsstil. Ett liv som består av snygga kläder och spännande fester. Fast verkligheten ser inte alls ut som på Marjas blogg. I verkligheten bor hon hemma hos mamma och pappa i Reso. Pengar går åt men inga pengar kommer in.

Allt är en fasad och fasader har en tendens att rasa, föll eller senare.

Här kommer framtiden

När Marjas snälla och väldigt förstående föräldrar försiktigt försöker påpeka att hon kanske borde flytta hemifrån och skaffa sig ett jobb blir Marja bestört. Med vilka pengar? Hon har ju helt enkelt inte råd.

Och när mamman igen försöker uppmärksamma henne om att andra mänskor skaffar sig en utbildning och den vägen ett jobb som ger pengar, ja då suckar Marja djupt och meddelar att hon inte behöver nån skolning, hon är ju framtiden.

Älska och förakta pengar

Men visst inser Marja att nåt måste göras och som på beställning stöter hon på Olavi (Olavi Uusivirta). En ung man från en rik familj som föraktar sina pengar och istället desperat försöker leva som en vanlig Matti Meikäläinen genom att sälja sängar.

Men filmen är inte så enkel att den skulle lösa Marjas problem genom att låta henne gifta sig till pengar. Även om det är en plan Marja själv hoppas på. Nej, filmen tar ett steg till och låter två motsatser inse att de behöver varandra för att själva hitta tillbaka på rätt spår.

Marja (Minka Kuustonen) och Olavi (Olavi Uusivirta) Kuva:
Marja (Minka Kuustonen) och Olavi (Olavi Uusivirta) Kuva: Bild: Jussi Virkkumaa / Nordisk film Minka Kuustonen,Olavi Uusivirta,golddigger

Allt borde vara bäddat för succé

Gold digger är en film som ser helt rätt ut på pappret. Det är en komedi med en ung kvinna i huvudrollen, vilket är fräscht. Det handlar om teman som ligger helt rätt i tiden. Drömmen om det perfekta livet, bloggvärldens fascination för ytan och kravet att skapa en produkt av sig själv och sälja den.

Och det är alltid mer spännande då huvudpersonen är en jobbig typ som vägrar inse hur verkligheten är beskaffad.

Manusförfattaren heter också Pekko Pesonen, mannen bakom filmer som Napapiirin sankarit och Jättiläinen.

Men ändå fungerar det inte. Gold digger är en komedi som inte är särskilt komisk. Tempot är fel och replikernas tajmning är i otakt.

Att landa i verkligheten

Filmen är bra på att poängtera det ytliga och falska i den virtuella världen, det omöjliga i försöket att skapa det vackra och perfekta livet. Men sedan blir det hela tyvärr lite övertydligt. En berättelse där man tydligt poängterar vad som är ”fel” och vad som är ”rätt”.

Och när Marja sedan gör det rätta, är ärlig och står med bägge fötterna på jorden, ja då löser sig alla problem.

Läs också