Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors stad öppnade extra inkvartering under påsken

tiggare utanför järnväggstationen i Helsingfors
tiggare utanför järnväggstationen i Helsingfors Bild: Yle/Josefine Janhonen helsingfors järnvägsstation,Helsingfors centralstation

Helsingfors stad har öppnat extra inkvarteringsplatser för bostadslösa under påsken.

Det är Diakonissanstalten och dagcentralen Hirundo som arrangerar tillfälligt boende för 40 människor på Munkholmen i Helsingfors.

Det tillfälliga boendet är öppet till tisdag morgon.

Romer nekades nödinkvartering via socialjouren

Socialjouren i Helsingfors avvisade i tisdags 22 romer som sökte nödinkvartering. Enligt organisationen Vapaa liikkuvuus (Fri rörlighet) var det socialjouren som hade nekat romerna härbärge - trots att det var minusgrader utomhus.

- Socialjouren är inte rätt plats för ett längre pågående problem, säger socialarbetare.

Helsingfors får kritik av flera organisationer

Frågan om de papperslösas rätt till härbärge har väckts flera gånger i år. Bland annat Helsingfors Diakonissanstalt, Amnesty Internationals Finlandsavdelning och Förbundet för mänskliga rättigheter kritiserade i februari Helsingfors stad för att inte följa grundlagen som säger att varje person ska ha rätt till omsorg.

Staden har i dag ingen inkvartering för papperslösa, ansvaret för dem faller i praktiken helt och hållet på frivilliga instanser som kyrkor och Diakonissanstaltens dagcenter Hirundo.

Kvinnosaksförbundet Unionen kritiserade Helsingfors stad angående samma sak tidigare den här veckan, och meddelade att man inkvarterat flera romska kvinnor för att skydda dem mot kylan.

Justitieombudsmannen har fått klagomål angående Helsingfors stads agerande i frågan. Staden måste komma med ett svar inom april månad.

Läs också