Hoppa till huvudinnehåll

Tränaren: Case Noora Räty slutbehandlat – men stämmer det?

Noora Räty, OS 2014
Noora Räty väcker känslor. Noora Räty, OS 2014 Bild: EPA / All Over Press räty

Damlejonens chefstränare Pasi Mustonen svarar på den heta frågan: Varför lämnades Noora Räty utanför landslagstruppen i VM?

– Vi har gjort vårt bästa och valt det bästa laget till den här turneringen. Jag tror inte att något ledarteam på den här nivån med avsikt väljer ett sämre lag, konstaterar Mustonen till Yle Sporten.

När Mustonen tog ut spelarna till landslaget betonade han att kriterierna för alla spelare är desamma. Hur skickliga de är på att spela hockey, hur bra de lämpar sig för sin roll och att han vill skapa ett enhetligt lag.

Räty, med sju VM och tre OS samt flera val till turneringens bästa målvakt på meritlistan, föll knappast på sin skicklighet.

Fnurra på tråden?

Räty fanns med i truppen som togs ut till fyranationersturneringen i Oskarshamn i februari, men hon avböjde på grund av en skada.

Samtidigt spelade hon ändå för KJT i herrarnas Finlandsserie. Något som hon glömde informera landslagslotsen Mustonen om.

Spekulationerna var redan då i full gång vad det här betyder för Rätys chanser att platsa i landslaget.

Räty för kaxig?

Det är ingen hemlighet att Noora Räty vid behov har ett häftigt temperament och inte skräder orden då något inte faller henne i smaken. Att ta med en sådan spelare är alltid en risk.

Att ta med en spelare som går sin egen väg och samtidigt tala för att man vill skapa ett enhetligt lag är att säga ett och göra ett annat.

Meeri Räisänen
Meeri Räisänen nu solklar förstamålvakt. Meeri Räisänen Bild: Pasi Mennander/Leijonat.fi Meeri Räisänen,damlejonen

Valet av förstamålvakt är också lättare utan Noora Räty. JYP:s Meeri Räisänen slog igenom med besked i och med bronset i VM i fjol.

Räisänen är också färsk finsk mästare med JYP, liksom kaptenen Jenni Hiirikoski, backen Rosa Lindstedt samt sju andra spelare i landslaget. Räisänen har bra flyt och spelarnas förtroende.

Förbundet står bakom Mustonen

När dammet lagt sig efter uppståndelsen kring landslagstruppen gick hockeyförbundet ut med nyheten om att Mustonen fortsätter som damlandslagslots i två år, till och med OS i Pyeongchang 2018.

Han blir också den första damlandslagstränaren som anställs på heltid i damhockeyns historia i Finland. Förutom att det är ett historiskt beslut är det också en väldigt stark signal från förbundets sida att de står bakom chefstränaren också när det gäller svåra beslut.

Noora Räty, Kiekko-Vantaa, hösten 2014.
Noora Räty. Noora Räty, Kiekko-Vantaa, hösten 2014. Bild: All Over Press Noora Räty

Sista ordet inte sagt

Noora Räty lär vara på väg till Kamloops för att följa med VM – som turist. Med stor sannolikhet kommer det att innebära en eller annan rubrik innan turneringen är slut.

Om laget, som Mustonen beskriver som "bättre än bronslaget i Malmö", lyckas försvara VM-bronset tar diskussionen säkert snabbt slut.

Går det inte vägen är case Noora Räty knappast slutbehandlat.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport