Hoppa till huvudinnehåll

Triennal ska göra Borgå till en konstens stad

bildkonstnär
Stora fotografier fungerar som dukar för Petri Hytönen. bildkonstnär Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Med sikte på nästa år planerar Borgåkonstnärer redan för fullt för den första internationella bildkonsttriennalen någonsin i staden. De första spåren av storsatsningen kommer att synas i gatubilden redan den här sommaren.

Från Petri Hytönens ateljé öppnar sig en hisnande vy över Gamla stan och Domkyrkan. Det gamla snickeriet ståtar uppe på krönet till Brunnsgatan.

Här bland dukar, färgprinter modell större och skisser finns den kommande triennalens kreativa högkvarter.

- Här lägger vi upp alla spännande planer och projekt för den här sommaren och nästa. Ateljémiljön ger absolut den rätta atmosfären för triennalplaneringen, säger Hytönen.

Det blir en hel del möten i ateljén innan allt är planerat för pretriennalen i år och själva triennalen nästa år. Han axlar det konstnärliga ledarskapet för satsningen.

mindmap
Sommarens program är färdigskissat. mindmap Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

- Jag har ett stort kontaktnät. I dag kommer tre konstnärer hit för att se över sina projekt för sommarens satsningar. Sen försöker jag förstås också måla lite mellan varven.

Petri Hytönen har länge varit en förnyare av akvarellkonsten i Finland. Nu söker han nya vägar.

- Att printa ut väldigt stora fotografier för att sedan måla på dem är ett sätt för mig att gå vidare på som konstnär. Den processen är helt nödvändig.

En lång rad med vita keramikplattor i ateljén vittnar om ett annat förnyelsespår. De fungerar som vackra dukar för Hytönens pensel.

Om allt klaffar kommer triennalen att förnya Borgå som konststad.

- Vi vill jobba på många plan samtidigt. Dels med traditionell högklassig utställningsverksamhet, dels med de aktörer och skolor som finns i Borgå, och dels med helt spontana uttrycksformer i gatubilden.

konstateljé
konstateljé Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Som namnet säger är tanken att ordna triennalen i Borgå vart tredje år. Förutom Hytönen är Tove Hagman och Klaus Martin med och arrangerar.

Temat för triennalen i Borgå 2017 är Teckningen – mänskans första märke i världsalltet.

Under den så kallade förtriennalen i sommar är ett dussintal konstnärer engagerade.

- Då gör vi bokstavligen Borgå till en konstens stad. Vi håller till ute på stan med bland annat musik, bildkonst och dans.

Läs också