Hoppa till huvudinnehåll

Vad göra när världen ger dig ångest?

Flyktingar i december 2015. (Bilden är beskuren)
Flyktingar i december 2015. (Bilden är beskuren) Bild: Giles Duley/UNHCR flykting

Världen förändras - de globala kriserna känns skrämmande och Finlands ekonomiska situation skapar ångest. Hur kan man handskas med negativa känslor som världsläget ger upphov till?

Att läsa eller höra nyheter gör inte att läget i världen känns bättre, tvärtom. Ju mer man vet desto större kan ångesten vara. Vad betyder det här för just mig, undrar många. Att bara stänga ut världen och leva i sin egen bubbla känns allt mer tilltalande.

Men borde man i stället se sig om utanför de egna cirklarna och förhålla sig försiktigt positivt till framtiden?

- Majoriteten av människorna tänker inte på situationen i världen ur ett helhetsperspektiv utan snarare på hur den kan påverka deras eget liv. Vilka ekonomiska hot kan läget innebära för mig eller vilka hot för flyktingsituationen med sig för mig? säger Soili Poijula, psykolog och psykoterapeut.

Vi människor lever i illusionen att ingenting dåligt eller farligt kan hända oss själva. Men nu vet man att förändringar kan påverka det egna livet och det gör att negativa känslor, ångest och rädslor, blir allt vanligare.

- Okunskap ger upphov till rädslor och fördomar. När inte ens experter kan förutspå vad framtiden för med sig blir människor osäkra. Man kan känna rädsla för att inte ha kontroll över situationen, säger Poijula.

Lär dig att också tänka positivt

Våra tankar styr våra känslor. Därför är det bra att få trevliga saker att tänka på och göra när man går igenom något negativt.

- Lär dig att byta tankar. Fokusera på något annat. Vi mår bättre när vi tänker på annat än saker som är dåliga. Gör något konkret för att klara av det negativa bättre - leta reda på information och saker som framkallar positiva känslor. Det hjälper, förklarar Poijula.

Okunskap ger upphov till rädslor och fördomar. När inte ens experter kan förutspå vad framtiden för med sig blir människor osäkra.― Soili Poijula, psykolog

Det är inte heller bra att sitta ensam och fundera på saker som ger ångest. Tala om dina tankar och känslor med någon, men kom ihåg att inte öka negativiteten ytterligare.

- Det är bra att diskutera med en annan människa, men inte så att man målar upp katastrofscenarier eller sörjer tillsammans. Sök i stället information och försök förstå vad som sker och om ni kan påverka det på något sätt.

Spargris på skrivbord.
Försök förstå vad som sker och fundera hur du själv kan påverka i stället för att sitta med din ångest. Spargris på skrivbord. Bild: YLE/Rolf Granqvist barn (familjemedlemmar),Barn och ungdom,barn (roll relaterad till socioekonomisk grupp),pengar,sparande,ekonomi,Spargris,Fickpengar

Ta en stund och red ut dina oroskänslor. Sitt ner en gång om dagen i en kvart och skriv ner dina tankar och rädslor grundligt.

- Vilka känslor väcker de här tankarna i mig, vad gör saken bättre eller sämre, vad kan jag göra, vem kunde hjälpa mig? Att tänka efter ordentligt kan göra att resten av dagen känns bättre, säger Poijula.

Bär inte på världens tyngd

- Det är bra att vara medveten om situationen och realistisk, men att gå omkring med ångest hjälper inte. Ångest betyder enbart att du inte klarar av läget och att du inte har verktygen att hjälpa dig själv. Därför är det viktigt att göra vad man kan och annars koncentrera sig på det väsentliga i livet.

Bra mediekunskap stävjar också negativa tankar. Låt bli att läsa precis alla nyheter.

- Att följa med media alltför noga är illa när det bara finns negativa nyheter överallt. Det kan löna sig att begränsa sin egen medietid och dessutom är det viktigt att ha bra mediekunskap och -kritik. Förstå varför medier rapporterar om en sak och vilka känslor de försöker vädja till.

Världens människor är i olikvärdig ställning. Många har ingenting alls medan andra lever i överflöd. Det är inte ovanligt med skuldkänslor för att man själv har det bra när andra har det dåligt.

- Den som har klarat sig eller helt enkelt har det bra kan ha skuldkänslor. Det finns ett bra hjälpmedel mot detta: att hjälpa andra och ge av det man har. Det betyder inte att man måste ge bort hela sin livsstil utan att man hjälper på ett realistiskt sätt. Så kan man påverka, säger Poijula.

Soili Poijula, psykolog
Lär dig att tänka på det positiva i livet, säger Soili Poijula. Soili Poijula, psykolog Bild: Yle/ Marko Väänänen psykologer,psykoterapi,psykoterapeuter

Var en realistisk optimist

En hatfylld atmosfär hjälper ingen. Samma sak gäller att älta svåra eller orättvisa saker. I stället kan man vara en realistisk optimist.

- Bäst är att ha en realistiskt optimistisk inställning. Man ska inte leva i illusionen att man själv inte kan råka ut för negativa förändringar eller förluster. Lär dig att tänka att också du kan råka ut för något tråkigt. Då klarar du dig bättre.

Lycka är inte beroende av ekonomi. Också en löneförhöjning har en väldigt kortvarig positiv inverkan på lyckan i livet.

- Lycka kommer från människan själv, från de egna värderingarna och relationerna till andra människor. Vad är viktigt i ditt liv, vad är det allra viktigaste och hur klarar du av dina egna utmaningar? frågar Poijula.

Utgå från det du själv uppskattar. Att bara tänka på sig själv bär inte långt och att isolera sig lönar sig inte heller.

Man ska inte leva i illusionen att man själv inte kan råka ut för negativa förändringar eller förluster. Lär dig att tänka att också du kan råka ut för något tråkigt. Då klarar du dig bättre.

- Människor som har varit med om motgångar och klarat sig uppskattar ofta nära relationer. De satsar på att ta hand om andra och det ger dem lycka, säger Poijula.

Nära och kära och att göra gott med andra gör människor lyckliga. Att vara tillsammans med barn är terapeutiskt, vare sig barnen är egna, gudbarn eller barnbarn.

- I hårda tider vaknar människors förmåga till empati. Det är positivt. Människor som har det sämre är ofta de första som är redo att hjälpa andra. Sådana som lever i överflöd är mycket mer motvilliga att ge något ifrån sig. Men kanske den här osäkra tiden kan få oss att förstå vad som verkligen betyder något. Frivilligt arbete blir allt viktigare och det kan ta oss genom svåra situationer, säger Poijula.

Mira Pelo
Ursprungstexten på Yle Akuuttis sidor.

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa