Hoppa till huvudinnehåll

Abdeslam har slutat tala

Salah Abdeslam, som misstänks vara hjärnan bakom terrorattacken i Paris i november 2015.
Salah Abdeslam, som misstänks vara hjärnan bakom terrorattacken i Paris i november 2015. Salah Abdeslam,Paris,terrorattacker,terrorister,terrorism

Den gripne terroristen Salah Abdeslam som ursprungligen sades vara samarbetsvillig, har inte velat säga någonting efter attackerna i Bryssel.

Salah Abdeslam som greps i Bryssel den 18 mars har "utnyttjat sin rätt att tiga vid förhör" ända sedan terrorattentaten i Bryssel i tisdags, uppger belgiska åklagare.

Enligt sin advokat var Abdeslam samarbetsvillig vid det förhör som hölls med honom före attackerna i Bryssel och han sades då kunna utgöra en potentiell "guldgruva" för utredarna.

Abdeslam ska i samband med det förhöret ha erkänt att han var ansvarig för att hyra bilar och hotellrum åt terroristerna som genomförde attentaten i Paris den 13 november i fjol. Enligt den ursprungliga planen skulle han själv utlösa en självmordsbomb vid arenan Stade de France, men backade ur i sista stund.

Nätverket på väg att "utplånas"?

Polisen i Belgien, Frankrike och Tyskland har under de senaste två dagarna gripit totalt 12 misstänkta terrorister. Nio av dem har gripits i Belgien.

Samtidigt har kopplingen mellan attentatsmännen i Paris och Bryssel stärkts. Bland annat genom att man funnit Najim Laachraouis DNA hittats på en självmordsväst och ett tygstycke som påträffades i konsertlokalen Bataclan, och på en av bomberna på Stade de France.

Laachraoui utförde, tillsammans med Ibrahim El Bakraoui, självmordsdådet på den belgiska flygplatsen Zaventem.

Frankrikes president François Hollande meddelade i går att det här jihadistnätverket nu är på väg att "utplånas", men att allvarliga risker för attentat kvarstår.

Bryssels flygplats öppnar tidigast på tisdag

Flygplatsen Zaventem öppnar för passagerartrafik igen först på tisdag. Det meddelas från Zaventem på lördag förmiddag.

Det betyder att det inte heller går några flyg dit från Finland före det.

På Helsingfors-Vanda flygplats har man återgått till så kallat normalt säkerhetsläge efter att ha skärpt säkerheten efter terrorattackerna i Bryssel i tisdags.