Hoppa till huvudinnehåll

En halv miljon vill ta sig från Libyen till Europa

Flyktingar på Medelhavet plockas upp av den italienska kustbevakningen.
Flyktingar på Medelhavet plockas upp av den italienska kustbevakningen. Bild: EPA/GIUSEPPE LAMI italiens kustbevakning

500 000 migranter väntar i Libyen på att anträda den farliga resan över Medelhavet till Europa. Den uppskattningen läggs fram av EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Trots att säsongen då migranter vanligtvis brukar ta sig över havet till Italien inte ännu har kommit igång har redan närmare 14 000 människor kommit till Italien från Libyen i år - det är 4 000 fler än samma tid i fjol. I allmänhet ökar överfarterna i april, men vädret har varit gynnsamt i vinter och flyktingbåtarna därför fler.

I Italien är myndigheterna nu rädda att landet inte klarar av den stora mängden flyktingar, samtidigt som Europa i övrigt stänger sina gränser. Italien har utökat sin kapacitet för att härbärgera asylsökande - från 29 000 till mars 2014 till 106 000 i mars i år.

Stora insatser till havs

Ute till havs har också insatserna ökat för att undvika katastrofer likt dem som inträffade i april i fjol då över 1 200 människor drunknade under bara några dagars tid.

Den italienska kustbevakningen och marinen arbetar sida vid sida med Europeiska Unionens gränsbevakningsenhet Frontex och EU-operationen som ska hindra människosmuggling, Sophia.

Då flyktingarna plockas upp förs de till Sicilien eller Lampedusa i södra Italien.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes