Hoppa till huvudinnehåll

Kampen om Palmyra fortsätter

Regeringstrupper och IS kämpar om kontrollen över världsarvsstaden Palmyra i Syrien.
Regeringstrupper och IS kämpar om kontrollen över världsarvsstaden Palmyra i Syrien. Regeringstrupper och IS kämpar om kontrollen över världsarvsstaden Palmyra i Syrien. Bild: EPA/SANA Palmyra,Syrien,Islamiska staten (IS)

Striderna mellan regeringstrupper och terrororganisationen Islamiska staten IS fortsätter i världsarvsstaden Palmyra i Syrien.

Enligt både statliga medier och oppositionskällor har regeringsstyrkorna intagit tre distrikt som ingår i stadens moderna del.

Ryskt flyg har under dagen gjort 40 räder mot IS i trakten av Palmyra. Enligt det ryska försvarsministeriet har över hundra IS-krigare dödats.

I går intog regeringstrupperna den medeltida fästningen som ligger på en höjd utanför Palmyra.

Den antika staden intogs av IS i maj i fjol, och jihadisterna har förstört en rad tempel, gravar och andra kulturminnesmärken som de anser vara symboler för avgudadyrkan.

Jihadisterna har också förstört flera fornminnesmärken i den antika delen av staden som FN har satt upp på sin lista över världsarv.

Av stadens ursprungligen 70 000 invånare har de flesta tvingats på flykt.

Den historiska staden Palmyra i Syrien
Den historiska staden Palmyra i Syrien Bild: YAHYA ARHAB/EPA Palmyra,historisk stad
Jihadisterna har förstört flera berömda fornminnesmärkeni Palmyra, bland dem den antika Triumfbågen.
Jihadisterna har förstört flera berömda fornminnesmärkeni Palmyra, bland dem den antika Triumfbågen. Bild: EPA/YOUSSEF BADAWI Syrien,Palmyra