Hoppa till huvudinnehåll

Ny ballongpropaganda över Nordkorea

"Starta en proteststorm mot kärnvapendåren Kim Jong-Un" står det på banderollen som skickades upp över Nordkorea med en av propagandaballongerna.
"Starta en proteststorm mot kärnvapendåren Kim Jong-Un" står det på banderollen som skickades upp över Nordkorea med en av propagandaballongerna. "Starta en proteststorm mot kärnvapendåren Kim Jong-Un" står det på banderollen som skickades upp över Nordkorea med en av propagandaballongerna. Bild: EPA/JEON HEON-KYUN Nordkorea,Sydkorea,propaganda,ballonger,flygblad,Kim Jong-un

Sydkoreanska aktivister skickade upp tiotusentals regimkritiska flygblad över Nordkorea med hjälp av heliumballonger på lördagen. De planerar att sprida miljoner flygblad under de kommande månaderna.

En sydkoreansk aktivistgrupp, där många nordkoreanska avhoppare ingår, har åter igen skickat ut propagandaballonger över Nordkorea.

Enligt The Korea Times sade medlemmar av aktivistgruppen att de hade skickat upp heliumballonger med 50 000 regimkritiska flygblad från gränsstaden Gimpo och 30 000 till från staden Paju i hopp om att vinden sprider dem över Nordkorea.

Lördagens ballongaktion iscensattes för att markera att det nu gått sex år sedan det sydkoreanska krigsfartyget Cheonan sänktes med 46 sjömän ombord. Enligt Sydkorea sänktes korvetten med av en nordkoreansk torped.

10 miljoner flygblad på väg

- Vi planerar att sprida totalt 10 miljoner flygblad över Nordkorea under de kommande tre månaderna, sade den sydkoreanska aktivistgruppens talesman Park Sang-Hak.

Enligt honom ska flygbladen innehålla budskap som fördömer de nordkoreanska kärnvapenproven.

De sydkoreanska aktivisterna har regelbundet genomfört liknande ballongaktioner. De brukar leda till hot om repressalier från Nordkorea och öka spänningen mellan nord och syd. Invånare i gränsstäderna har ofta protesterat mot aktionerna.

Efter att Nordkorea genomförde ett kärnvapenprov i början av januari har Sydkorea återupptagit propagandasändningar över gränsen med stora högtalare. Nordkorea har svarat bland annat genom att släppa egna flygblad över gränsen.

Nordkorea hotar förstöra Vita huset

Samtidigt har Nordkorea gjort nya hotfulla utfall mot USA och Sydkorea.

Nordkorea offentliggjorde i dag en propagandavideo, där en robot med kärnstridsspets avfyras mot USA. Raketen ses flyga genom molnen och slå ner i Washington där kongressbyggnaden Capitolium exploderar. I texten till videon hotar Nordkorea att slå till med kärnvapen mot - som det heter - imperialisterna i USA.

Landets officiella nyhetsbyrå KCNA har också skickat ut ett uttalande från armén som framhåller sin beredskap att utplåna presidentpalatset i Seoul.

Liknande hotelser har ofta framförts från nordkoreanskt håll. Det rör sig sannolikt om reaktioner på de nya sanktionerna mot landet, och på USA:s och Sydkoreas gemensamma manöver.