Hoppa till huvudinnehåll

Söndagens marsch i Bryssel inhiberades av säkerhetsskäl

Räddningspersonal under en minnesstund i Bryssel den 25 mars 2016.
Räddningspersonal under en minnesstund i Bryssel den 25 mars 2016. Räddningspersonal under en minnesstund i Bryssel den 25 mars 2016. Bild: EPA/LAURENT DUBRULE Bryssel,terrorism,terrorattacker,Minnesstund,räddningspersonal,Belgien

En planerad marsch i Bryssel har inhiberats efter att myndigheterna av säkerhetsskäl hade uppmanat folk att stanna hemma och inte delta i manifestationen.

- Vi förstår myndigheternas vädjan. Invånarnas säkerhet prioriteras högst, och vi är ense med myndigheterna om att det är bäst att det inte ordnas någon manifestation på söndag, säger den organsiation som står bakom planeringen av marschen.

Belgiens inrikesminister Jan Jambon och Bryssels borgmästare Yvan Mayeur vädjade tidigare i dag till landets invånare att inte på söndag marschera till stöd för offren för terrordåden. Myndigheterna föreslog att manifestationen skjuts fram av säkerhetsskäl.

En stor manifestation "En marsch mot rädslan" skulle enligt planerna hållas i Bryssel på söndag. Avsikten var att visa att alla står enade och att terrorism inte kan få människor på knä.

Myndigheterna påpekar att poliskåren är fullt sysselsatt med att söka efter misstänkta terrorister och att en manifestation skulle störa deras arbete. Polisen måste få koncentrera sig på brottsutredningarna, och därför uppmanades alla att hålla sig hemma i stället för att gå ut på gatan och marschera. Polisen anser sig inte kunna garantera säkerheten på gatorna under en marsch.

Vi terrorattackerna på Bryssels flygplats och i metron i tisdags dödades 31 människor. Närmare 300 människor skadades.

Läs också