Hoppa till huvudinnehåll

VM kan bli 16-åringens stora genombrott

Damlandslaget i ishockey
Damlandslaget i ishockey Bild: Marko Hannula, Leijonat.fi vm i ishockey för damer

Hon är yngst i laget, men har i träningsmatcherna inför ishockey-VM i Kanada visat vad hon går för. "Hon har bra spelsinne och är där det händer", beskriver landslagsveteranen Riikka Välilä.

Chefstränare Pasi Mustonens lag är en blandning av erfarna spelare och några nya förmågor. Sexton spelare i landslagstruppen var med om att vinna VM-brons i Malmö i fjol.

Bland de mest meriterade spelarna kan nämnas OS-bronsmedaljören och lagkaptenen Jenni Hiirikoski, som är en av lagets absolut skickligaste spelare.

Hiirikoski har valts till VM-turneringens bästa back fyra gånger, senast i fjol. Också i OS i Sotji premierades hon som hela turneringens bästa back.

Tillsammans med JYP-lagkompisen Rosa Lindstedt bildar hon ett backpar som inte bara ger järnet i den egna försvarszonen, utan bidrar också offensivt.

Av landslagsspelarna kommer hela tio från JYP, som i år knep guldet i damernas FM-serie.

Tre spelare (Mira Jalosuo, Michelle Karvinen och Noora Tulus) var med om att vinna SM-guld med HC Luleå, medan fyra spelar i universitetsserierna i USA och Kanada. Bland VM-debutanterna hittas tre spelare från Team Kuortane.

Karvinen, Välilä och Nieminen

En möjlig förstakedjan kunde bestå av Michelle Karvinen, Riikka Välilä och Petra Nieminen. Två delar rutin, en del ungdomlig iver.

Danskfödda Karvinen är OS-bronsmedaljör från Vancouver 2010 och en erkänt duktig målskytt. Hon valdes till bästa anfallare i Sotji.

Välilä gjorde för ett par år sedan comeback både i damernas FM-serie och i landslaget, och har haft en fin säsong med FM-guld som pricket på i:et.

Bredvid sig kunde Välilä få landslagets nästa stora stjärna, blott 16-åriga Petra Nieminen.

– En väldigt, väldigt talangfull ung tjej som har ett bra spelsinne och är där det händer, beskriver Välilä Nieminen till Yle Sporten.

Petra Nieminen gör sin VM debut i Damlejonen
Stjärnskottet Petra Nieminen. Petra Nieminen gör sin VM debut i Damlejonen Bild: Jukka Salminen, Leijonat.fi vm i ishockey för damer

Första matchen mot Ryssland

Damlejonen inleder VM-turneringen i Kamloops i Kanada med att möta Ryssland. En bekant motståndare med flera skickliga individer och en rätt tuff spelstil, konstaterar Pasi Mustonen.

– Det blir säkert ett tuffare spel än normalt i dammatcher. De brukar spela lite halvfult och vi hoppas att de gör det nu också, för powerplay är en av våra styrkor, säger chefstränaren till Yle Sporten.

Yle sänder alla Finlands matcher med start den 29 mars klockan 01.25 i TV2. Samtliga matcher refereras på svenska av Anki Karhu.