Hoppa till huvudinnehåll

Inför fotbollsligan 2016: HIFK – färgklickens anstormning, del två

HIFK:s supportrar gjorde väsen av sig under lagets första år i ligan.
HIFK:s supportrar gjorde väsen av sig under det första året i ligan – och målen firades tillsammans med laget. HIFK:s supportrar gjorde väsen av sig under lagets första år i ligan. Bild: Yle/Tomi Hänninen HIFK Fotboll,Tipsligan

Yle Sporten presenterar ett fotbollsligalag per dag – från botten till toppen – inför seriestarten den andra april. Redaktionen rankar HIFK på sjätte plats.

HIFK syntes och hördes mer än någon annan liganykomling på mannaminne. Lagets supportrar såg till att stämningen var på topp i matcherna och laget försökte svara genom att prestera så gott de kunde på planen. 13 av HIFK:s matcher slutade oavgjort, vilket var mest i hela ligan.

Lagets försvar fungerade hyfsat ifjol och det mesta tyder på att samma takt fortsätter i år. Mittbacksparet Tuomas Aho - Pauli Kuusijärvi håller stabil liganivå och därtill finns duktiga ersättare.

HIFK hoppas på att bli vassare i anfallet och man har fått en potentiell målspruta i Juho Mäkelä som kom från VPS. På sikt kan unga Daniel Rantanen visa sig bli minst lika viktig för laget – ifall han inte hinner sticka utomlands före det som Fredrik Lassas efter förra säsongen.

På pappret är HIFK aningen vassare än ifjol. Laget har också mer ligarutin än tidigare. Efter förra säsongens publikfest kommer HIFK också att tända till motståndarna. Laget får prestera på topp i varje match för att uppfylla Yle Sportens uppskattning.

Ifjol slutade samtliga Helsingforsderbyn mot HJK 1–1. Följande chans till att kunna kalla sig Stadin Kingit på riktigt kommer den 26 maj.

Yle Sportens uppskattning om placering 2016
6:e (motsvarar inte nödvändigtvis redaktör Mikael Oivos personliga uppskattning)

Ligaplaceringarna under 2010-talet
2015: 7:e
2014: 1:a i division 1 -> avancemang
2013: 1:a i östra zonen i division 2 -> avancemang
2012: 10:e i division 1 -> degradering
2011: 9:e i division 1
2010: 1:a i grupp A i division 2 -> avancemang

Mästerskap
7 (1930, 1931, 1933, 1937, 1947, 1959, 1961)

Tränare
Jani Honkavaara (sedan 2012, även 2010)

Bästa målskytt ifjol
9 mål - Pekka Sihvola

Nya spelare i laget
Daniel Rantanen (PK-35), Xhevdet Gela (FC Lahti), Jere Piirainen (KäPa), Juho Mäkelä (VPS), Juho Pirttijoki (FC Haka)

Spelare som laget tappat efter förra säsongen
Mika Johansson (Honka), Youness Rahimi (SJK), Fredrik Lassas (FC Köln, Tyskland)

Jani Honkavaara lotsar HIFK.
Jani Honkavaara lotsar HIFK. Jani Honkavaara lotsar HIFK. Bild: Yle/Tomi Hänninen HIFK Fotboll,Jani Honkavaara,Tipsligan

Supporterintervju

HIFK:s supportergrupp Stadin Kingit ville inte ställa upp på Yle Sportens intervju.

Läs också

 • Protest utanför det brittiska parlamentet mot brexit.

  Brexit - en dramatisk dragkamp över kanalen

  Nu måste man samtala om samtalen.

  Storbritanniens utträde ur EU innebär en gigantisk omställning på många plan. Om två år ska brexit vara fullbordat. Mycket är oklart - och mycket energi kommer att gå till att förhandla om vad man ska förhandla om.

 • Timo Soini, Sannfinländarna

  Timo Soini: Invandrare ska inte åka i omkörningsfilen

  Vill att de papperslösa ska åka hem.

  Sannfinländarnas ordförande Timo Soini anser att kommunerna ska driva ut papperslösa flyktingar genom att inte erbjuda grundläggande hälsovård. I en intervju i Svenska Yles serie Fokus på partiet säger han sig också värna om svenskan, men att det är oklokt att tvinga alla barn i Tohmajärvi att läsa språket.

 • Ars 17 på Kiasma, pressvisning

  Digikonst och internet på ARS17

  ARS17, utställningen för nutidskonst är här igen .

  ARS, utställningen eller kavalkaden för nutidskonst, är tillbaka på Kiasma efter sex års väntan. Temat på ARS17 år digital konst och med den samtida konstens medel inbjuds åskådaren på en resa genom den digitala nutiden och framtiden.

Nyligen publicerat - Sport