Hoppa till huvudinnehåll

Sämsta starten sedan 1948 – Hasse Backe: ”Förnedrande”

Paulus Arajuuri, Polen-Finland, 26.3.2016.
Paulus Arajuuris Finland krossades i Polen. Paulus Arajuuri, Polen-Finland, 26.3.2016. Bild: All Over Press Paulus Arajuuri,arajuuri,Finlands herrlandslag i fotboll

Pinsamt, säger Paulus Arajuuri. Fruktansvärt fula siffror, fortsätter Tim Sparv. Finlands fotbollslandslag åkte på sin största förlust på mycket länge – och Hasse Backe har fått en mardrömsstart som blåvit förbundskapten.

De inledande förlusterna mot Sverige (0–3) och Island (0–1) i en träningsturnering i Abu Dhabi i januari kom med ett B-betonat landslag, och besvikelsen efter nederlagen sopades snabbt undan.

Men efter 0–5-risbastun i den första matchen med bästa manskap är det bekymrade miner i Finlands läger. Polen sopade banan med sina gäster i Wroclaw på lördagskvällen.

– Det känns ganska förnedrande, det måste jag säga. Framför allt att vi inte klarar av en bättre defensiv, säger Hasse Backe efter matchen som Polen ledde med 3–0 efter en dryg halvtimme.

Hasse Backe, mars 2016.
Blytung start för Hasse Backe. Hasse Backe, mars 2016. Bild: All Over Press Hans Backe,hasse backe

– Den första halvleken var mer eller mindre en mardröm. Vi har oerhörda problem med att försvara våra ytterzoner, vi har stora problem att försvara vårt eget straffområde, vi spelar alldeles för långsamt, har för korta anfall och spelar för mycket kortpassningsspel, räknar svensken upp.

– Med vårt kortpassningsspel bjuder vi in Polen till ett presspel där vi förlorar bollen alldeles för snabbt. Det går inte internationellt, man blir straffad till slut.

Backes första tid vid rodret har varit närmast historiskt svag. Senast en finländsk chefstränare förlorade sina tre inledande matcher utan att prestera ett enda mål framåt var 1948, då Aatos Lehtonens Finland föll med den totala målskillnaden 0–7. Saldot för Backes Finland är 0–9.

– Vi får analysera den här matchen och sen får vi helt enkelt se till att vi kommer ut och levererar en helt annan prestation i nästa match. För det är ingen tvekan om att vi kan betydligt bättre, säger Backe.

”Pang, pang, pang”

Bland spelarna var minerna inte mycket muntrare. Paulus Arajuuri ingick i den backlinje som tidvis var i enorma bekymmer med ett reservbetonat Polen.

– Det är pinsamt, vi gör en pinsam insats, summerar Arajuuri. Samtidigt... det låter dumt, men det är inte så att inställningen är dålig, vi krigar och försöker, men allting går helt enkelt fel.

– Polen är också väldigt effektiva. De sätter sina avslut med oerhört hög procent i första halvlek. Innan det exploderar tycker jag vi har ganska bra kontroll över försvarsspelet, men sen är det bara pang, pang, pang och vi tappar matchen totalt. Det ska inte få hända.

Tim Sparv, Polen-Finland, 26.3.2016.
Magplask för Tim Sparv och Finland. Tim Sparv, Polen-Finland, 26.3.2016. Bild: All Over Press Tim Sparv,sparv

Senast Finland förlorade med lika stora siffror var i EM-kvalmatchen borta mot Sverige (0–5) sommaren 2011. Senast det blev en ännu större förlust var i augusti 1995, då Ryssland tvålade till Finland med 6–0 i Helsingfors.

– Vi får försöka se det positiva i att det här inte var en kvalmatch. Ibland är det bra att få en väckarklocka, nu vet vi våra svaga punkter och vad vi måste jobba på. Det känns inte så idag, men vi kommer igen. Vi kommer alltid igen, intygar Arajuuri.

Innan VM-kvalet tar vid i höst möter Finland ännu Norge i en träningsmatch i Oslo på tisdag, och därefter EM-förberedande Belgien och Italien i juni.

– Vi behöver tuffa matcher, det blir en bra mätare för oss, konstaterar lagkaptenen Tim Sparv. Det här är förstås en process och det tar alltid sin lilla tid med en ny tränare och lite förnyad spelfilosofi, men visst är 0–5 fruktansvärt fula siffror.