Hoppa till huvudinnehåll

Extrainsatt påskinkvartering för romer fullsatt varje natt

Arkivbild från dagcentret Hirundo. Bild: Yle/Malin Ekholm besökare på hirundo

I Helsingfors blir romerna hemskickade från härbärgen . Men staden och Helsingfors Diakonissanstalt öppnade undantagsvis ett fyrtiotal sovplatser över påsken.

Mellan torsdag och tisdag står dörrarna öppna på Hirundo på Munkholmen också nattetid. Hirundo fungerar vanligtvis som ett dagcenter, men nu får också östeuropeiska romer sovplatser i staden.

Det finns ett fyrtiotal sovplatser till förfogande, i utrymmen som vanligtvis står lediga. Under de här dagarna har mellan 40 och 50 människor sovit varje natt på Hirundo.

- Det är samma kunder som vi har på dagcentret på dagtid, säger Nora Lindström som är projektledare på Hirundo.

Pressat läge kräver inkvartering

På Hirundo finns inga resurser att hålla öppet vanligtvis över natten, men nu gjorde man ett undantag, i samråd med Helsingfors stad.

Förra veckan rapporterades det om att romer nekats boende på Helsingfors härbärgen trots minusgrader.

Enligt Lindström finns inga planer på att fortsätta hålla nödinkvarteringen öppen.

- Det är frågan om en växande grupp, men på vintern är gruppen mindre, då många åker hem till Rumänien och Bulgarien. Men de kommer ofta igen på våren och stannar till hösten. Vi har inte helt enkelt resurser att inkvartera en så stor grupp, säger Lindström.

Sover i bilar och tält

Vanligtvis tar inte härbärgen i Helsingfors emot oregistrerade européer, till skillnad mot andra större städer i Norden.

Därför sover de runt omkring i staden.

- I Helsingfors bor romerna i tält och i bilar och övergivna hus, små platser på olika ställen, säger Lindström.

I dag är det den sista natten som de är välkomna att sova på Hirundo.

- Jag antar att de efter i natt återvänder till de här platserna. Det är inget nytt problem utan det har varit i många år att den här gruppen inte har någonstans att bo, säger Lindström.

På Hirundo önskar man att vädret nu kommer att vara varmare, för staden och Diakonissanstalten har inga planer på att fortsätta nödinkvarteringen på Munkholmen.

Läs mera:

Livet utanför samhället

I Finland lever hundratals östeuropeiska romer utan tillgång till vatten, el eller varmt boende.