Hoppa till huvudinnehåll

Inför fotbollsligan 2016: FC Inter - Dragtsmas sista dans i Åbo

Job Dragtsma har lotsat FC Inter sedan år 2007.
Job Dragtsma har lotsat FC Inter sedan år 2007. Job Dragtsma har lotsat FC Inter sedan år 2007. Bild: Yle/Tomi Hänninen Job Dragtsma,FC Inter Åbo

Yle Sporten presenterar ett fotbollsligalag per dag - från botten till toppen - inför seriestarten den andra april. Redaktionen rankar FC Inter på femte plats.

Job Dragtsma har suttit klart längst på sin post av de tolv ligatränarna - efter att Pekka Lyyski lämnade tränarskapet för IFK Mariehamn efter förra säsongen. Säsongen 2016 lär bli den 60-årige holländarens sista i Åbokluben.

Inter gjorde en bättre säsong ifjol än vad många hade väntat sig. Spelartruppen är fortfarande tunn men slagkraftig - förutsatt att man klarar sig utan större skadebekymmer.

Inter-ikonen Magnus Bahne lade av efter säsongen 2015. De unga mittfältarlöftena Kaan Kairinen och Vincent Onovo har lämnat Åboklubben. På plussidan finns framför allt Faith Friday Obilor som var en av ligans bästa mittbackar ifjol i RoPS. Den 17-årige anfallaren Benjamin Källman suktar efter ligaerfarenhet efter flytten från EIF.

Yle Sportens uppskattning om placering 2016
5:e (motsvarar inte nödvändigtvis redaktör Mikael Oivos personliga uppskattning)

Mästerskap
1 (2008)

Tränare
Job Dragtsma (sedan år 2007)

Bästa målskytt ifjol
6 mål - Joni Aho och Guy Gnabouyou

Nya spelare i laget
Benjamin Källman (EIF), Faith Friday Obilor (RoPS), Henrik Moisander (FC Lahti), Pape Habib Sow (Rio Ave FC, Portugal), Adama Tamboura (Hobro IK, Danmark) , Marios Nikolau (Levadiakos, Grekland)

Spelare som laget tappat efter förra säsongen
Juuso Hämäläinen (RoPS), Vincent Onovo (HJK), Magnus Bahne (slutat), Kaan Kairinen (FC Midtjylland, Danmark), Petros Kanagoudis, Eric Matokou (Pafos, Cypern), Aleksi Laiho

Guy Gnabouyou lyckades bäst av Inters anfallare ifjol.
Guy Gnabouyou lyckades bäst av Inters anfallare ifjol. Guy Gnabouyou lyckades bäst av Inters anfallare ifjol. Bild: Yle/Tomi Hänninen guy gnabouyou,FC Inter Åbo

Supporterintervju

Supporter Risto Nummela från FC Inters Ultraboyz , vem är den viktigaste spelaren i ert lag?

  • Våra mittbackar är viktiga. Jag tror att Obilor kommer att vara tuff också i år.

Vem slår igenom i ert lag år?

  • Benjamin Källman (17 år) har en bra chans till genombrott.

Vem är ligans mest sevärda spelare - utanför FC Inter?

  • Det har jag inget svar på.

Vilket ligalag har de bästa supportrarna?

  • Det är nog HIFK. Åtminstone ifjol höll de fin stämning. De har mycket folk och de har ljud för sig. De verkar dessutom vara ett med laget. Det är det som gör stämningen.

Vilket ligalag har de sämsta supportrarna?

  • Det är svårt att säga för det beror på matchdagen och matchorten om supportrarna alls har möjlighet att åka på bortamatcher. Det finns lag vars supportrar jag aldrig har sett. På vardagar ids inte folk från till exempel Rovaniemi komma hit.

Vart är det roligast att åka på bortamatch?

  • Jag arrangerar våra resor till bortamatcherna så jag har sett en hel del. I år ska det bli intressant att se de nya arenorna i Seinäjoki och Vasa. I Rovaniemi har jag inte varit ännu på grund av det långa avståndet. Det skulle vara kul att åka dit också.

Vart är det värst att åka på bortamatch?

  • Stadion i Helsingfors är så väldigt trist. Det finns visserligen förutsättningar för att det skulle vara bra men vinden drar rakt igenom det. Jag gillar inte konstgräs så det är också ett problem.
  • Lahtis är en fotbollsstad men deras båda stadion är ganska hopplösa. Där finns det en del att utveckla.