Hoppa till huvudinnehåll

Publikflopp förväntas – få vill se Norge möta formsvagt Finland

Det norska fotbollslandslaget blev bortskämt med storpublik i hemmamatcherna i fjol. När Finland gästar på tisdag är läget ett annat.
Det norska fotbollslandslaget blev bortskämt med storpublik i hemmamatcherna i fjol. När Finland gästar på tisdag är läget ett annat. Det norska fotbollslandslaget blev bortskämt med storpublik i hemmamatcherna i fjol. När Finland gästar på tisdag är läget ett annat. Bild: All Over Press norges fotbollslandslag

Det kommer att finnas gott om tomma platser på Ullevål i Oslo när Hasse Backes Finland möter Norge. Intresset för matchen är svalt och till råga på allt stannar det norska landslagets supporterklubb hemma i protest mot biljettpriserna.

I Finland handlar försnacket inför tisdagens herrlandskamp i fotboll om Hasse Backes mardrömsstart som landslagstränare. Matchen i Oslo är en chans för den färska förbundskaptenen att bättra på det dystra saldot med tre raka förluster och totalt 0–9 i målskillnad.

Också i Norge är landslagstränaren Per-Mathias Högmo pressad efter att laget misslyckades med att ta sig till sommarens EM-slutspel. 0–0 borta mot Estland i fredags var en ny blek norsk insats och ett iskallt landslag har problem med att locka publik till matchen.

Bara kring 7000 biljetter har sålts i förköp och det norska fotbollsförbundet håller tummarna för att publiksiffran kryper över 10.000. Ullevål rymmer 28.000 åskådare så det blir hur som helst glest på läktarplats.

Norska landslagstränaren Per Mathias Högmo är pressad inför träningsmatchen mot Finland.
Norske tränaren Per-Mathias Högmo är pressad inför landskampen mot Finland. Norska landslagstränaren Per Mathias Högmo är pressad inför träningsmatchen mot Finland. Bild: All Over Press Per Mathias Høgmo

Norska medier spekulerar om nya bottenrekord rentav kan slås. VG berättar att 1992 såg bara 6500 åskådare Norges match mot San Marino medan matchen Norge–Island för tre år sedan lockade knappt 7000.

– Det här är säkert inte den bästa tidpunkten att ha en landskamp på. Men vi får hoppas att folk nu vill stötta landslaget, säger landslagskaptenen och Hertha Berlin-spelaren Per Ciljan Skjelbred.

– Vi hade nästan fem fulla hus i fjol, och biljetterna till playoffmatchen mot Ungern sålde slut på en halvtimme, försvarar sig tränaren Högmo på presskonferensen inför matchen enligt Dagbladet.

Finlands visit i Oslo föregås dessutom pågår av en debatt om biljettpriser. Det norska landslagets supporterorganisation rasar mot att det norska förbundet bestämt att inga biljetter till landskamper ska kosta mindre än 100 kronor (drygt 10 euro).

Supporterklubbens medlemmar kommer nu enligt VG att stanna hemma på tisdag kväll.