Hoppa till huvudinnehåll

Självmordsförsök på bangård - flyktingmottagningen tiger

Flyktingmottagningen Rautaharkko, invid bangården i Tammerfors.
Flyktingmottagningen Rautaharkko ligger invid järnvägen i Tammerfors. Spotlight kom över en video där en av flyktingarna på Rautaharkko försöker begå självmord på järnvägsspåren. Flyktingmottagningen Rautaharkko, invid bangården i Tammerfors. Bild: Yle vinter,classification yard

En flykting försöker slänga sig under ett tåg på en finsk bangård, men blir i sista ögonblicket stoppad. Mannen bor på en flyktingmottagning invid bangården, utan skyddande staket mot järnvägsspåren. Mottagningscentralens ägare kommenterar inte incidenten.

En skakig video visar en person som snubblar fram på en snöig bangård medan ett tåg rusar förbi i bakgrunden.

Mannen som filmar förklarar på arabiska: “Det här är en av flyktingarna på en mottagningscentral i Tammerfors. Han försöker begå självmord på grund av förhållandena här.”

En person som verkar vara en väktare når fram till mannen och drar ner honom på marken.


Platsen är mottagningscentralen Rautaharkko, som ligger alldeles invid Tammerfors bangård. Inga staket skiljer Rautaharkko och de 120 flyktingar som bor där från de livligt trafikerade järnvägsspåren.

Centralen drivs av Metsätähti, som är ett dotterbolag till Mehiläinen. När Svenska Yles Spotlight kontaktar ägarna Metsätähti för en intervju blir svaret nej, med hänvisning till tystnadsplikten.

"Jag hade inget att förlora."

Spotlight spårar mannen som syns på videon. Han berättar att han gått med ständiga smärtor på grund av ett diskbråck, men inte fått någon hjälp.

Eftersom han redan flytt från Isis i Irak, ansåg han sig inte längre ha något att förlora. Därför försökte han ta sitt liv.

Myndigheterna i Tammerfors har sedan incidenten beslutit att inte bevilja planeringstillstånd för mottagningscentralen, och Rautaharkko kommer att stängas.

Videon är bara en av ögonblicksbilderna inifrån några av de finländska mottagningscentralerna. De är filmade av flyktingarna själva, och kommer att visas tisdagen den 29 mars i Spotlight: Flyktingkrisen inifrån på Yle Fem och Yle Arenan.


En annan av filmerna visar något som verkar vara en aggressiv folksamling utanför en av Röda Korsets mottagningscentraler.

Mannen som filmar videon berättar att centralens ordningsvakter försöker lugna ner situationen.

Bara några dagar senare visar nästa video en av flyktingarna som blev angripen och knivhuggen när han var på väg till en närbelägen affär.

Asylsökande som blivit utsatt för knivattack i Finland.
“Ahmed” säger att han blev knivskuren på väg till affären. Asylsökande som blivit utsatt för knivattack i Finland. Bild: Yle flyktingar,flyktingkris,rasism,knivhuggning,våldsbrott

En tidigare anställd vid en mottagningscentral berättar i programmet att varken hon eller hennes kollegor fick tillräckligt med utbildning för att kunna klara av de farliga situationer som uppstår när så många traumatiserade människor placeras under samma tak.

Mottagningscentralernas chefer får i dag ingen formell utbildning för jobbet, men de förutsätts delta i fyra seminarier årligen. Personalen utbildas på en två dagar lång kurs.

Från och med maj 2016 kommer Migrationsverket att erbjuda en mera omfattande utbildning. Migri kommer också att skärpa kontrollerna för att säkra att centralerna följer reglerna.

Den tidigare anställda säger att hon blev chockad av hur likgiltig hennes förman var. Hon säger att när en av flyktingarna hotade hoppa ut genom fönstret, tog inte förmannen hotet på allvar.

Utbrett missnöje med maten

Förutom att samla in färdigt videomaterial, bad Spotlight också några av flyktingarna att spela in videodagböcker om sitt liv på mottagningscentralen.

De visar sig att många fortfarande är missnöjda med maten. En av flyktingarna filmade stora mängder oäten mat, som enligt mannen skulle kastas bort.

Flera av mottagningscentralerna som Spotlight talade med uppgav att de försöker ge flyktingarna möjlighet att laga sin egen mat.

Vid en annan flyktingmottagning klagar en av invånarna på att hans höggravida hustru tvingas promenera fyra kilometer till och från närmaste busshållplats för en resa till rådgivningen eftersom mottagningscentralen inte betalar för en taxi.

Bolaget Luona, som driver centralen, säger att de bekostar vissa taxiresor för gravida eller sjuka flyktingar, men att besluten fattas från fall till fall.

Boendeutrymmen, flyktingmottagning, Hyvinge, 2016.
En familj på fem personer är inhysta i detta utrymme. Boendeutrymmen, flyktingmottagning, Hyvinge, 2016. Bild: Yle flyktingmottagning,Trångboddhet

En annan video från samma flyktingmottagning i Hyvinge: en flykting visar hur familjerna är inhysta i trånga utrymmen med bara några lakan hängda över ett snöre som skydd för insyn från korridoren.

Luona säger till Spotlight att det stora antalet flyktingar i höstas ledde till att flera mottagningscentraler startades upp på bara några timmars varsel.

Bolaget säger sig arbeta för att förbättra förhållandena på mottagningscentralerna.

Barn leker i snö, flyktingsmottagning, Hyvinge, 2016.
“Snön är det enda här som gör barnen glada.” Barn leker i snö, flyktingsmottagning, Hyvinge, 2016. Bild: Yle flyktingmottagning,barn (åldersgrupper),lek (barnlek),snö,Pulka

Andra videor visar gladare ögonblick, trots en lång och ångestfylld väntan på asylbeslut.

En av flyktingarna filmar barn som leker i snön och åker pulka. “Snön är det enda här som gör barnen glada”, säger han.

Reporter: Sam Kingsley

Läs också