Hoppa till huvudinnehåll

Studie: Vegetarisk kost skulle främja hälsan och klimatet

Ingredienser till Alexandras detox
Ingredienser till Alexandras detox Bild: YLE/Strömsö detox

Forskare vid Oxforduniversitetet anser att världen skulle kunna spara åtskilliga miljarder dollar årligen om människorna åt mera frukt och grönsaker och mindre kött.

Samtidigt skulle klimatutsläppen minska avsevärt och miljoner dödsfall skulle undvikas årligen, hävdar forskarna vars studie har publicerats i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

Dåliga matvanor utgör den största hälsobelastningen runt om i världen och livsmedelssystemet står för mer än en fjärdedel av klimatutsläppen i världen, säger den ledande författaren Marco Springmann vid Oxforduniversitetet.

Matmarknad i Polen.
Matmarknad i Polen. Bild: EPA/DAREK DELMANOWICZ POLAND OUT tog

Forskarna bedömer effekterna av fyra olika slags dieter fram till år 2050:
  1. Att fortsätta som hittills.
  2. Att följa globala rekommendationer inklusive mer frukt och grönsaker samt mindre rött kött, socker och kalorier.
  3. Att övergå till vegetarisk diet.
  4. Att övergå till vegankost, helt utan animala produkter.

Om hela världen övergick till att följa gängse kostrekommendationer skulle skulle dödligheten börja minska och år 2050 skulle 5 miljoner dödsfall undvikas jämfört med alternativet där världens befolkning fortsätter med samma kost som i dag. Med vegankost skulle antalet dödsfall år 2050 minska med åtta miljoner, hävdar studien.

Salladshuvuden
Salladshuvuden Bild: Yle/Ylva Vikström salladshuvud

På samma sätt skulle de matrelaterade klimatutsläppen minska mest i veganalternativet - med hela 70 procent år 2050. En världsomspännande vegetarianism skulle minska utsläppen med 63 procent. Alternativet med kostrekommendationer skulle föra med sig en minskning på 29 procent.

En global kostomläggning skulle enligt studien leda till besparingar på 700 till 1 000 miljarder dollar årligen i form av hälsovårdskostnader och förlorade arbetsdagar. Den ekonomiska nyttan av minskade utsläpp av klimatgaser skulle samtidigt vara upp till 570 miljarder dollar om året. Hoppa över Twitterpostning


- Vi väntar oss inte att alla ska bli veganer, säger Springmann. Han anser ändå att mera hälsosamma och ekologiskt hållbara matvanor kan vara ett stort steg i rätt riktning då man försöker hantera effekterna av klimatförändringen på livsmedelssystemet.

Springmann säger att hela livsmedelssystemet i dagens läge står för mer än en fjärdedel av utsläppen av växthusgaser.

Mjölkkor i ladugård
Mjölkkor i ladugård Bild: Mikael Crawford/Yle kor,Mjölkkor,kossa,mjölkboskapsgårdar

Artikeln kompletterades klockan 12.06 med det sista stycket text om utsläppen av växthusgaser. Samtidigt lades till ordet mera i det näst sista stycket så att det står "mera hälsosamma".

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes