Hoppa till huvudinnehåll

4D-biograf ska locka turister till Skatudden

Så här ska den kommande utebassängen på Skatudden se ut.
Biografen byggs i närheten av den planerade utebassängen på Skatudden. Den ska öppnas på sommaren. Så här ska den kommande utebassängen på Skatudden se ut. Bild: Huttunen-Lipasti-Pakkanen/Korjaamo Group utebassängen på skatudden

En så kallad 4D-biograf ska byggas på Skatudden i Helsingfors. I biografen ska Helsingfors och Finlands sevärdheter förevisas med bild och ljud och olika slags effekter.

Biografen ska byggas av trä och den ska placeras bredvid den planerade utebassängen på Skatudden. Biografen ska ha 48 platser och i samma byggnad ska det också finnas ett kafé.

- Besökarna ska sitta i en flygplanssimulator och flyga från en sevärdhet till en annan. Bland annat kommer Sveaborg, Tempelplatsens kyrka, domkyrkan och Fölisön att vara med. Bänkarna ska röra på sig, säger Lalli Kuoppala, vd på FT Helsinki som står bakom projektet.

Biografen kommer att vara tillfällig.

Planeras stå färdig i slutet av sommaren

Lalli Kuoppala säger att målgruppen i första hand är turister.

Enligt Kuoppala inleds byggandet senare i vår och planen är att biografen ska stå färdig i slutet av juli.

Byggnadsnämnden beviljade bygglov för biografen på tisdagen. Byggnaden beviljades tillstånd för högst fem år, till och med 31 mars 2021.

Utebassängen som ligger bredvid den planerade biografen ska öppna under sommaren. I närheten finns också ett pariserhjul, som öppnade sommaren 2014.

Läs också

  • Minna Canth - på arbetarnas och kvinnornas sida

    Om författarens liv, karriär och verk.

    Journalisten och författaren Minna Canth var en viktig samhällspåverkare som lyfte fram arbetarnas och kvinnornas ställning. Hon etablerade realismen i den finska litteraturen och kallas även för den finländska feminismens moder. Idag firar vi hennes minne den 19 mars, som också är den officiella dagen för jämställdhet.

  • Scandorama är en dystopi om den nordiska idealstaten

    Hannele Mikaela Taivassalo utforskar samtiden via dystopin.

    Scandorama är en ny stat som de nordiska länderna i sin självgodhet gått samman för att bilda. Avsikten är att skapa en idyllstat som stänger sina gränser och som på alla sätt försöker bli ett vackert och rent samhälle. För att uppnå detta skyr man inga medel, utan man går till och med in för att förädla människor, berättar Hannele Mikaela Taivassalo.

Huvudstadsregionen

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen