Hoppa till huvudinnehåll

Asylsökande integreras med fotboll och vänfamiljer

Fotbollar på gräsmatta
Arkivbild. Fotbollar på gräsmatta Bild: Yle/Fredrika Sundén fotbollar

Arbetet med att integrera asylsökande i samhället är i full gång i Östnyland. Promenadkompisar, vänfamiljer, sport och kultur hjälper asylsökande att bekanta sig med vår kultur.

Samarbetet med olika föreningar, organisationer och frivilligarbetare fungerar bra och många har velat bidra med en hjälpande hand.

Yle Östnyland kollade upp situationen i de östnyländska kommuner som tagit emot asylsökande.

Företaget Kotouma har en asylmottagning för familjer i Mäntyniemi i Pyttis och en annan mottagning för minderåriga i Strömfors bruk.

Ansvarspersonen Ari Seppälä är mycket nöjd med klubb- och idrottsverksamheten som har startat där. Det är fråga om bland annat volleyboll, fotboll och modern dans. Också barnen har en egen sportklubb.

Barn till asylsökande cyklar utanför hotell Mäntyniemi i Pyttis
Asylsökande barn på Mäntyniemi. Barn till asylsökande cyklar utanför hotell Mäntyniemi i Pyttis Bild: Yle/Carmela Walder asylsökande barn

I Strömfors bruk spelar pojkarna fotboll och innebandy med olika lokala föreningar. Det finns många frivilliga i bruket, inte minst Päivi Storgård som har lärt de asylsökande finska.

Sibboborna har varit aktiva

Mannerheims Barnskyddsförbund har två asylmottagningar för minderåriga i Gumbostrand i södra Sibbo. Ansvarspersonen Mikko Mäkinen säger att Sibboföreningar och Sibbobor har varit mycket aktiva.

Sibbo-Vargarnas fotbollsspelare har tagit med asylsökande på träningar. Gumbohuset har bjudit in dem till olika aktiviteter och många Sibbobor har anmält sig som frivilligarbetare.

Fotboll i Borgå

Röda Korsets enhet i Karijärvi kurscentrum i Borgå har också tagit emot minderåriga asylsökande. Pojkarna där har startat en egen teaterklubb som samarbetar med flera lokala teatrar.

På idrottssidan har föreningen Futura tagit med pojkarna på fotbollsträningar. De har också prövat på bland annat kickboxning och judo.

fotboll
FC Futura har tagit med de asylsökande på fotbollsträningar fotboll Bild: Yle/Erica Vasama fotboll allmän

Familjerna i Johannisberg har bland annat besökt Bio Rex i Borgå och sett en naturdokumentär där. Tillsammans med Multicultural Association i Borgå har familjerna tillrett mat.

De asylsökande vill hjälpa till

Martina Lindroos är biträdande chef för Röda Korsets asylboende i Johannisberg och Karijärvi.

För några månader sedan var man försiktig med att låta asylsökande vara i kontakt med åldringar och små barn innan alla hade hunnit genomgå hälsogranskningar.

– Nu har alla genomgått sina hälsogranskiningar och därmed haft möjlighet att besöka de äldre på Johannisberg, säger Martina Lindroos.

Planen är att ett projekt med promenadkompisar ska köra igång när det blivit lite varmare. Då kan asylsökande hjälpa de äldre att få komma ut och få frisk luft.

– De asylsökande är ivriga att komma in i samhället genom frivilligarbete.

Huset Poppel i Johannisberg
Asylsökande umgås med de äldre på Johannisberg i Borgå. Huset Poppel i Johannisberg Bild: Yle/Carmela Walder flyktingförläggning i borgå

Om man som privatperson är intresserad av att exempelvis få en promenadkompis kan man ta kontakt med förläggningen.

Promenadkompis och vänfamiljer

Asylsökandefamiljer i Johannisberg har också haft möjligheten att få vänfamiljer. De vänfamiljer som anmält sig har gått en kurs och varit på besök på boendet. Familjerna har blivit ihopparade och bekantat sig med varandra. I fortsättningen umgås de mer självständigt.

Största delen av de asylsökande väntar på beslut från Migrationsverket. Tiden blir lång och det kan kännas frustrerande att bara vänta.

– Mycket få har blivit intervjuade av Migrationsverket, säger Martina Lindroos.

Det finns en del lediga platser på asylboendena i Borgå, men för tillfället är det inte många asylsökande som kommer till Finland.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland