Hoppa till huvudinnehåll

"Brottslingar kan inte längre lita på Iphone"

Bild: EPA / Dai Kurokawa telefonsamtal

Att FBI har lyckats bryta sig in i en Iphone får betydelse för brottslingar och terrorister, men inte för vanliga telefonanvändare, säger säkerhetsexpert Mikael Albrecht på företaget F-secure.

Däremot är det enligt honom illa om myndigheterna når sitt mål med inbyggda bakdörrar i apparaterna.

Det finns en strävan bland myndigheter att se till att mobilapparaternas mjukvara får så kallade bakdörrar som gör det möjligt för till exempel brottsutredare att öppna dem och komma åt data. Det motsätter sig bland andra Iphones tillverkare Apple.

- Allmänhetens it-säkerhet skulle minska dramatiskt. Jag hoppas att Apples sida vinner i den här frågan, säger Mikael Albrecht vid företaget F-secure som arbetar med datasäkerhet.

- Det skulle innebära att telefoner och pekplattor får inbyggda svagheter. Myndigheterna skulle komma åt information i apparaterna, men den skulle samtidigt läcka ut och användas av brottslingar, säger Albrecht.

"FBI behövde telefonen för att lyckas"

Mikael Albrecht framhåller att det att myndigheterna har lyckats öppna en Iphone inte i sig får några följder för den vanliga telefonägaren.

- Men den som är misstänkt för ett brott, som FBI eller någon annan myndighet i USA utreder, kan inte längre lita på att information i en Iphone hålls hemlig.

Enligt Albrecht vet man inte hur FBI gjorde för att komma förbi Iphone-telefonens säkerhetskod. Hemlighetsmakeriet har att göra med att polisen vill behålla sin kunskap för sig själv.

- Såvitt jag vet skulle FBI ha behövt få tillgång till den fysiska telefonapparaten för att lyckas, säger Mikael Albrecht.

Läs också