Hoppa till huvudinnehåll

FBI bröt kryptering - processen mot Apple läggs ner

En man går förbi en Apple-logo i San Francisco 9.9.2015
En man går förbi en Apple-logo i San Francisco 9.9.2015 Bild: EPA/MONICA DAVEY Apple Inc.,rättsfall,USA

FBI har lyckats bryta sig in i San Bernardino-terroristens Iphone-mobil och rättsprocessen mot Apple läggs ner. Konflikten mellan IT-företag och myndigheter är knappast över.

USA:s federala polis, FBI, lyckades alltså bryta krypteringen i den mobiltelefon som attentatsmannen i massakern i San Bernardino använde i december i fjol. Det meddelar USA:s justitieministerium.

De amerikanska myndigheterna hade inlett en rättsprocess mot IT-jätten Apple för att tvinga företaget att bryta krypteringen i mobilen. Nu läggs den rättsprocessen ner.

Den omstridda mobilen tillhörde en radikaliserad muslim som tillsammans med sin hustru sköt ihjäl 14 av sina arbetskamrater i San Bernardino i december i fjol. Både mannen och hans hustru sköts senare ihjäl av polisen.

Israeliskt företag hjälpte FBI?

Förra veckan ställdes förhandlingar vid en domstol i Kalifornien in, på begäran av FBI, eftersom FBI hade fått hjälp av en "utomstående part" med en metod som kunde hjälpa dem att låsa upp mobilen.

Israeliska medier rapporterade därefter att FBI hade lyckats bryta krypteringen med hjälp från det israeliska cybersäkerhetsföretaget Cellebrite.

Konflikten är knappast över

En av de många principiellt viktiga frågor som nu kvarstår är hur de amerikanska myndigheterna tänker dela med sig av sin nya kunskap.

Också på andra håll i USA vill poliser få tillgång till data i Iphone-mobiler. Kommer de också att få tillgång till tekniken?

Kommer FBI att avslöja för Apple hur de bröt krypteringen? Om de inte gör det förmodas Apple så fort som möjligt försöka hitta en metod att kryptera om informationen.

Den bredare konflikten mellan myndigheter och IT-företag om myndigheternas tillgång till krypterad information är långt ifrån över.