Hoppa till huvudinnehåll

Gästhamnssamarbete intresserar Kimitoön

Dalsbruks gästhamn
Gästhamnen i Dalsbruk ska bli miljö- och familjevänlig samt tillgänglig för alla. Dalsbruks gästhamn Bild: Yle/Linus Hoffman dalsbruks gästhamn

Kimitoön ansöker om finansiering för att få delta i ett gästhamnssamarbete som sträcker sig från Åboland till Gotland i Sverige. Det beslöt kommunstyrelsen på tisdagen.

Tanken är att Dalsbruks gästhamn piffas upp inom ramarna för projektet Green and Familyfriendly Archipelago Ports. Också Nagu gästhamn samt gästhamnarna Ronehamn och Lickershamn på Gotland är med i projektet.

Alla fyra gästhamnar verkar under samma premisser; sommarsäsongen är kort och dagens turister kräver funktionella servicebyggnader av hög kvalitet. Den första målsättningen med projektet blir därför att modernisera servicebyggnaderna i hamnarna. Gästhamnarna ska bli miljö- och familjevänliga samt tillgängliga för alla.

Tanken är att projektet kan fungera som modell för hur andra små hamnar i regionen kan modernisera sin infrastruktur. Projektet genomförs under de följande fyra åren. Pargas stad fungerar som huvudman och övriga parter är Kimitoöns kommun, Region Gotland och Lickershamns Fiskareförening.

Projektets budget är cirka 1,1 miljoner euro. Kimitoöns kommuns andel av budgeten är 234 300 euro. I Kimitoöns andel ingår investeringar kopplade till servicebyggnaden i Dalsbruks gästhamn, investeringar i miljövänlig och energisnål teknik och marknadsföring av gästhamnen.

Kommunen ansöker nu om finansiering från EU-programmet Central Baltic för att kunna delta i samarbetet. Tanken är att kommunen själv betalar cirka 21 000 euro för projektet.

Läs också