Hoppa till huvudinnehåll

Handbollsakademin i Lojo startar i höst

Nio stycken unga vill studera och träna i Lojo. Bild: Yle/Robin Lindberg kisakallion urheiluopisto

Nu är det klart att planerna på ett program för unga handbollstalanger i Lojo blir av. I höst kommer de första handbollsspelarna att flytta in på idrottsinstitutet Kisakallio och börja studera antingen vid finska eller svenska gymnasiet i Lojo.

Målet är att bygga upp ett system som utvecklar handbollen i Finland så att den håller internationell standard. Unga handbollstalanger ska få hjälp att utvecklas så att de platsar i landslaget och på handbollsplaner runt om i världen.

Tanken var att starta akademin om tolv spelare anmälde sig. Nu är det nio stycken ungdomar som vill träna och studera i Lojo.

- Vi tycker att vi ska satsa nu och därför börjar vi ändå. Nästa år får vi flera handbollsspelare med, säger Päivi Mitrunen från handbollsförbundet.

Stor grej för finländsk handboll

Bakom akademin står handbollsförbundet, Kisakallio idrottsintitut samt Virkby gymnasium och Lohjan lukio.

Samarbetet beskrivs som en betydande sak för den finländska handbollen.

- Handbollen behöver ett träningscentrum där spelarna kan få hjälp att utvecklas på ett individuellt plan, säger Ken Sirenius från handbollsförbundet i ett pressmeddelande.

Handbollsspelarna ska bo på Kisakallio under vardagarna och gå i skola antingen i det finska eller svenska gymnasiet i Lojo. Det beräknas ta 3,5-4 år före ungdomarna kan ta studenten.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland