Hoppa till huvudinnehåll

Hårda menssmärtor kan vara dold sjukdom

Att många kvinnor lider av menssmärtor vet säkert de flesta. Men att de riktigt svåra menssmärtorna kan bero på endometrios är det få som vet. Många kvinnor lider flera år innan de får diagnosen.

Endometrios är en sjukdom som kan ge olika symptom beroende på var i buken den finns. Gynekolog Janina Kaislasuo förklarar vad detta beror på.

- När kvinnan har sin mens blöder hon främst utåt, men även inåt. Via äggledarna går det alltså lite blod och slemhinneceller från livmodern in i buken. Kroppens normala reaktion är att städa bort detta blod, men hos vissa kvinnor fungerar inte detta bortstädande som det ska. Det leder till att dessa slemhinneceller fastnar på olika ställen i bukhålan, och beroende på var de fastnar så ger det olika symptom. Symptomen kan vara diffus hård mensvärk, smärta vid samlag eller smärta då man kissar eller bajsar. Det gemensamma för alla dessa smärtor är att de kommer i samband med mensen.

Diagnos

För det mesta ges diagnosen utgående från symptomen, men en definitiv diagnos kan man få enbart genom att kirurgiskt gå in i bukhålan och titta om där finns endometriosplack.

- Man gör ändå det här ingreppet enbart om patienten inte klarar sig med enbart medicinbehandling, berättar Janina Kaislasuo.

Behandling

Behandling sker främst med mediciner. Med hjälp av hormonella preventivmedel kan man kontrollera mensen, och på så sätt också kontrollera smärtan. Blöder man mindre, är smärtan lindrigare. Resterande smärta behandlas med vanlig värkmedicin.

I videon i början av artikeln kan du se när Janina Kaislasuo berättar mer om endometrios.

I avsnittet här nedanför berättar Katarina Pada om hur det är för henne att leva med endometrios och hur hennes väg till diagnos och smärtlindring gick.