Hoppa till huvudinnehåll

Inför fotbollsligan 2016: FC Lahti - med nytt manskap mot bekant visa

Många har försvunnit från FC Lahti efter säsongen 2015.
Många har försvunnit från FC Lahti efter säsongen 2015. Många har försvunnit från FC Lahti efter säsongen 2015. Bild: Yle/Tomi Hänninen FC Lahti,Fotbollsligan

Yle Sporten presenterar ett fotbollsligalag per dag - från botten till toppen - inför seriestarten den andra april. Redaktionen rankar FC Lahti på 4:e plats.

FC Lahti har nosat på täten i fyra år nu men steget upp till den absoluta ligatoppen känns lång fortfarande.

Laget har förnyats kraftigt till den här säsongen. Rutin har försvunnit men truppen är kanske i bättre balans nu? Toni Korkeakunnas lär inte ha haft en lätt uppgift ifjol i att försöka få laget att hålla samman.

Kalle Multanen är en intressant förstärkning till anfallet. Han vann skytteligan ifjol i division ett när han nätade 19 gånger för Haka. Unga Jasse Tuominen har blixtrat till under vintern. Det kan löna sig att hålla ett öga på honom.

FC Lahti kämpar i det övre mellanskiktet om placeringarna 3-7.

Yle Sportens uppskattning om placering 2016
4:e (motsvarar inte nödvändigtvis redaktör Mikael Oivos personliga uppskattning)


Mästerskap
Inga - bästa placering 3:e (2008, 2014)

Tränare
Toni Korkeakunnas (sedan år 2014)

Bästa målskytt ifjol
12 mål - Matheus Alves

Nya spelare i laget
Tomi Maanoja (KuPS), Paavo Ahola (VJS), Kalle Multanen (Haka), Paavo Voutilainen (FC Lahti Akatemia), Duarte Tammilehto (IFK Mariehamn), Boris Tatar (ESC)

Spelare som laget tappat efter förra säsongen
Matheus Alves (Gangwon FC, Sydkorea), Henri Toivomäki (Sarpsborg 08, Norge), Xhevdet Gela (HIFK), Henrik Moisander (FC Inter), Mikä Ääritalo (KuPS), Aleksi Ristola (PK-35), Pekka Lagerblom (Armada FC, USA), Markus Joenmäki (slutat), Petri Pasanen (slutat)

Toni Korkeakunnas inleder sin tredje säsong i FC Lahti.
Tränaren Toni Korkeakunnas inleder sin tredje säsong i FC Lahti. Toni Korkeakunnas inleder sin tredje säsong i FC Lahti. Bild: Yle/Tomi Hänninen toni korkeakunnas,FC Lahti,Fotbollsligan

Supporterintervju

Lari Nyman från FC Lahtis supportrar , vem är den viktigaste spelaren i ert lag?

  • Nu ställde du en svår fråga genast i början. Rafael är supportrarnas favoritspelare men han är inte lagets viktigaste spelare längre. Spelarna i laget har bytts ut rätt så friskt nu. Lagets kapten Mikko Hauhia har spelat fulla minuter i två säsonger, så kanske han är viktigast.

Vem slår igenom i ert lag år?

  • Jasse Tuominen (20 år). På basen av vinterns matcher har han utvecklats något fruktansvärt mycket. Han har gjort fem mål och spelat fram till många. Om han inte slår igenom under säsongen så är jag väldigt förvånad, även om vinterns matcher inte kan jämföras med ligamatcher.

Vem är ligans mest sevärda spelare - utanför FC Lahti?

  • Jag har inte följt med de andra ligalagen så noga. Jag vet inte vem som har kommit in och vem som har försvunnit.

Vilket ligalag har de bästa supportrarna?

  • HIFK, Stadit Kingit. De är bäst hur man än mäter. Altt fungerar. Hela föreningen hör ihop. De pratar alltid om vi-anda. De fyller en stor läktare på kortsidan och har en bra boom på gång. De har bra sånger. De är alltid väl representerade på bortamatcherna. Det går hårt för dem just nu.

Vilket ligalag har de sämsta supportrarna?

  • Månne PK-35 eller PS Kemi alls har någon supporterverksamhet?

Vart är det roligast att åka på bortamatch?

  • Jag skulle säga Kotka annars men de åkte ju ur ligan. Deras stadion är lite sunkig men det har alltid varit bra stämning på Kotka-Lahti-matcherna. Det har alltid varit lätt att åka dit. Båda supportergrupperna har jävlats bra med varandra och det har varit kul att lyssna på.

    Ett annat bra ställe är Ilves och Tammela - Finlands finaste stadion. Det är kul att se på fotboll där.

Vart är det värst att åka på bortamatch?

  • SJK var nog väldigt dystert att gästa ifjol. Det var en hemsk plan och ett hemskt ställe. Det blir kul att se deras nya stadion för deras förra gav ungefär samma vibrationer som när man var och gästade Jaro - en jättelång resa och så kommer man till ett ruckel. Lite samma som med nuvarande Kisapuisto (i Lahtis), faktiskt - väcker inte känslor åt något håll.