Hoppa till huvudinnehåll

Kapningsdrama på Cypern över

En kameraman filmar det kapade Egyptairs plan som kapades 29.3.2016
Det kapade planet på flygplatsen i Larnaca på Cypern väckte stor uppmärksamhet. Gärningsmannen antas ha personliga motiv för sitt handlande. En kameraman filmar det kapade Egyptairs plan som kapades 29.3.2016 Bild: EPA/KATIA CHRISTODOULOU flygkapningar,Cypern

Den man som i dag tvingade ett egyptiskt passagerarplan att landa på Cypern är gripen. Strax före kl. 15 lämnade mannen planet med händerna över huvudet. Planets drygt 50 passagerare och fem besättningsmän uppges alla vara oskadda.

Den misstänkte mannen kapade planet i morse då det var på väg från Alexandria till Kairo.

Enligt Egyptens premiärminister var kaparen egyptier.

Kaparen tvingade planet med drygt åttio människor ombord att landa på Cypern. Kaparen hade hotat med att utlösa ett bombbälte, men senare visade det sig att bältet inte innehöll några sprängämnen.

Kaparen höll först besättningen ombord gisslan. Sedan frigavs passagerare i olika etapper. En person gjorde till och med ett dramatiskt hopp från ett fönster i cockpit.

Kapningsdramat på flygplatsen Larnaka pågick i åtta timmar. Kaparen beskrivs av myndigheter som "instabil".


Motivet till kapningen var sannolikt personligt - kaparens ville söka asyl på Cypern, och hans exhustru blev också inblandad i förhandlingarna med honom.

Karta över Cypern
Karta över Cypern Bild: Yle Larnaca,Larnaca International Airport,Cypern