Hoppa till huvudinnehåll

Konståknings-VM i Boston: Ett år till hemma-VM

Konståkaren Viveca Lindfors tränar inför VM i Boston, mars 2016
Viveca Lindfors inleder sin tävling i Boston på torsdag kväll. Konståkaren Viveca Lindfors tränar inför VM i Boston, mars 2016 Bild: EPA/GJ Gunther konståkning,världsmästerskapen i konståkning 2016

Om exakt ett år går världsmästerskapen i konståkning i Helsingfors. Det är en viktig tävling, då största delen av OS-platserna till Pyeongchang 2018 delas ut då. För de finländska åkarna blir VM i Boston denna vecka ett ypperligt genrep.

Liksom de tre senaste säsongerna har Finland endast en damåkare och ett isdanspar på plats i VM. Ingen herråkare har kvalificerat sig till VM sedan det nya systemet med tekniska poänggränser infördes säsongen 2012-2013.

Isdansparet Cecilia Törn-Jussiville Partanen debuterade i VM redan ifjol, medan Viveca Lindfors är med för första gången.

Floppen i Shanghai

VM i Shanghai ifjol gick inte alls enligt förväntningara för de finländska deltagarna. Kiira Korpi, som var ute efter en topp-tio-placering, floppade totalt i kortprogrammet och gick inte ens vidare till friåkningen från sin 31:a plats.

Också isdansarna blev långt från final med sin 25:e plats, då kortdansens tjugo bästa par avancerade till fridansen. I år borde läget vara ett annat.

Isdansarna klättrar på rankinglistan

Cecilia Törn och Jussiville Partanen har under ledning av sin tränare Maurizio Margaglio gjort stora framsteg den här säsongen. Det visade de med sin 15:e plats i EM i januari, den bästa finländska placeringen sedan Susanna Rahkamos och Petri Kokkos guld år 1995.

Då isdanseliten i princip utgörs av par från Europa, USA och Kanada betyder det att en finalplats i VM är realistisk den här gången.

Isdansarna Cecilia Törn och Jussiville Partanen i EM, januari 2016
Cecilia Törn och Jussiville Partanen inleder med kortdansen på onsdag kväll. Isdansarna Cecilia Törn och Jussiville Partanen i EM, januari 2016 Bild: EPA/Jakub Gaulak Cecilia Törn,jussiville partanen,isdans

Sedan EM har Team Cessiville fokuserat speciellt på fysiken och koreografin i sin träning. Utomstående hjälp har de fått av det italienska landslagets fystränare Mirco Botta och ryska koreografen Ludmila Vlasova.

Den senaste veckan har paret finslipat formen i Canton, Michigan, på samma is som flera av VM-konkurrenterna. Om inget oförutsett händer ska de ta en finalplats i kortdanstävlingen som går på onsdag kväll finländsk tid.

Kan Lindfors leverera en gång till i år?

Ännu större - och viktigare - än isdansparets 15:e plats i EM var 17-åriga Viveca Lindfors åttonde plats i EM-debuten. Den gav Finland en andra representationsplats till EM i Tjeckien nästa år, vilket i praktiken fördubblar chanserna till finländsk framgång.

Lindfors är känd som en tekniskt skicklig åkare, som sällan råkat ut för några riktigt stora misslyckanden. Under den här säsongen, som alltså inkluderat en strålande EM-debut, har det ändå skett två gånger, i två viktiga tävlingar.

Får inte tappa fokus

I FM i december ledde Lindfors tävlingen efter kortprogrammet och utropades i media till ny finländsk isdrottning redan innan friåkningen. I fria fick hon sen nästan inget att stämma och slutresultatet blev en fjärde plats då medaljerna gick till Anni Järvenpää, Jenni Saarinen och Juulia Turkkila.

Så sent som för två veckor sen misslyckades Lindfors totalt i kortprogrammet i junior-VM i Ungern. Då hon i EM gjorde en lyckad trippel-trippelkombination, en lyckad dubbelaxel och bara hade ett mindre fel i trippellutz, samlade hon 59,32 poäng för sitt program.

I junior-VM gjorde hon stora fel i alla tre hoppelement, fick nöja sig med 43,19 poäng och en 25:e plats, vilket innebar att hon var den första åkaren som blev utanför final.

Viveca Lindfors i kortprogrammet i EM i konståkning 2016
Gör Viveca Lindfors det hon kan, är en femtonde plats i VM realistisk. Viveca Lindfors i kortprogrammet i EM i konståkning 2016 Bild: Jakub Gavlak/EPA/All Over Press viveca lindfors,Konståkning damer,konståkning,Europamästerskapen i konståkning

Medan en plats bland de tio bästa i junior-VM på förhand sett var fullt realistisk, är det osannolikt att den bedriften lyckas i Boston.

I VM i Kina ifjol lyckades bara tre europeiska åkare, två ryskor och en fransyska, gå in bland de tio bästa, resten utgjordes av tre åkare från Japan, tre från USA och en från Kina. Viveca Lindfors mål i årets VM är en plats bland de femton bästa, vilket är realistiskt om hon lyckas i sina program.

Unikt hemma-EM 2009

Då VM i Helsingfors inleds den 29 mars 2017 är det tredje gången Finland står värd för världsmästerskapen. Första gången var år 1983 och andra gången år 1999. Finland har också arrangerat EM tre gånger, åren 1977, 1993 och 2009.

EM 2009 kom att bli det största finländsk konståkning nånsin fått uppleva. Laura Lepistö vann guld, Susanna Pöykiö tog brons och Kiira Korpi var femma i damtävlingen. Vi får knappast uppleva någon medaljkamp med hemmaåkare inblandade i VM nästa vår, men i bästa fall har Viveca Lindfors, eller någon annan av våra unga damåkare kommit lite närmare världseliten.

Inte heller då VM senast gick i Finland, i mars 1999, hade vi några åkare som kämpade om topplaceringarna. Den finländska damåkningens uppsving kom först några år senare.

Bäst klarade sig Alisa Drei som tog en 14:e plats i damklassen, medan Markus Leminen blev 24:a i herrtävlingen och isdansparet Pia-Maria Gustafsson-Antti Grönlund, som representanter för värdnationen fick åka tävlingen till slut, trots att de låg på 31:a plats efter de obligatoriska danserna och originaldansen.

Herråkarna in i rampljuset

Redan i år fanns det ett litet hopp om att få en herråkare till VM, då Matthias Versluis klarade kortprogrammets tekniska poänggräns i en internationell tävling i februari. Därefter underpresterade han i friåkningen i de två tävlingar som kunnat ge honom en VM-biljett.

Upp och ner har det också gått för Roman Galay, som har det tekniska kunnande som krävs, men som sällan klarat av att visa upp det på tävling. I hemma-VM nästa år får någon av våra herråkare chansen.

TV-sändningar från VM i konståkning

onsdag 30.3 – isdansens korta program, 22.50 – 00.00 i TV2
torsdag 31.3 – herrar, korta programmet, 18.00 – 19.00 i TV2
torsdag 31.3 – damer, korta programmet, 22.45 – 01.00 i TV2
fredag 1.4 – isdansens fria dans, 15.40 – 17.00 i TV2
fredag 1.4 – parens korta program, 22.45 – 23.50 i TV2
lördag 2.4 – herrar, fria programmet, 10.05 – 10.50 i TV2
lördag 2.4 – parens friprogram, 22.10 – 23.30 i TV2
söndag 3.4 – damernas fria program, 13.15 – 14.20 i TV2
söndag 3.4 – galan, 22.05 – 23.10 i TV2

Referentens VM-tips:

Isdans: Gabriella Papadakis - Guillaume Cizeron från Frankrike tar sitt andra VM-guld i följd.
Herrar: Yuzuru Hanyu, Japan och Javier Fernandez, Spanien gör upp om guldet.
Paråkning: Tatiana Volosozhar - Maxim Trankov återtar tronen efter tävlingspausen förra säsongen.
Damer: Jevgenia Medvedeva från Ryssland far iväg med guldet. Själv skulle jag dock hellre se Jelena Radionova som mästare.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport