Hoppa till huvudinnehåll

Lång löptur straffade sig – överivrig Bjørgen får vänta

Marit Björgen, mars 2015.
Ingen Marit Bjørgen i de norska mästerskapen. Marit Björgen, mars 2015. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Marit Bjørgen

Denna helg skulle Marit Bjørgen igen mäta sig med skideliten, då den nyblivna mamman var anmäld till de norska mästerskapen. Men det blir ingen start i Beitostølen.

På jul annandag blev Marit Bjørgen mamma och bara några veckor senare var en av världens genom tiderna bästa längdåkare tillbaka ute i spåren.

I februari satte hon upp ett mål: de nordiska mästerskapen i Beitostølen den första helgen i april. Länge såg allting lovande ut – men nu kommer beskedet att Bjørgen stannar hemma.

– Marit var ute på en lite för lång löptur för fem dagar sedan. Efteråt kände hon att hon hade lite ont i höftregionen och smärtan var ännu värre följande dag, berättar landslagsläkaren Fredrik S. Bendiksen till NRK.

”Hon har ingen brådska”

Det lär handla om en mindre belastningsskada i höftmuskulaturen – inget allvarligt, men NM är Bjørgen tvungen att stå över.

– Marit ville verkligen tävla i NM och var ivrig att förbereda sig så bra som möjligt. Det kan vara att det har gått lite för fort, säger Bendiksen som manar till försiktighet.

– Det kommer mycket viktigare tävlingar senare i år. Det viktigaste är att få Marit i gott skick för att tåla mycket träning inför nästa säsong.

Marit Bjørgen och Astrid Uhrenholdt Jacobsen, februari 2015.
Marit Bjørgen och Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Marit Bjørgen och Astrid Uhrenholdt Jacobsen, februari 2015. Bild: All Over Press Marit Bjørgen,Astrid Jacobsen

Den sexfaldiga OS-guldmedaljören och 14-faldiga världsmästaren Bjørgen, 36, håller nu igång med ersättande träning på cykel och med barnvagnen, och kan vara tillbaka i normal träning om ett par veckor.

– Det finns säkert tillräckligt att göra hemma på gården. Hon har ju ingen brådska, det kommer skidtävlingar också nästa år, säger landslagskollegan Astrid Uhrenholdt Jacobsen till NRK.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport