Hoppa till huvudinnehåll

Lövblåsare och sand dålig kombination - utom i Åbo

Lövblåsare får inte användas för att städa bort sand
Lövblåsare får inte användas för att städa bort sand Bild: Yle/Roger Källman lövblåsare

I de flesta städer är det förbjudet att använda lövblåsare för att samla in sand och grus. Åbo väljer att tillåta.

Orsaken är enkel; det går helt enkelt inte att övervaka om någon trots förbudet använder lövblåsare för ändamålet. Tidigare var det förbjudet, men miljökontoret hade inte resurser att kontrollera att ingen bröt mot förbudet. Den egentliga orsaken till förbudet var den höga bullernivån, men efter att maskinerna blivit tystare har det problemet försvunnit, säger miljöinspektören Jaana Gustafsson.

Samtalen från känsliga Åbobor har ändå inte tagit slut. Varje vår kommer det in anmälningar om lövblåsare som används som sopborstar. Enligt Gustafsson medför lövblåsarna inget problem för luftkvaliteten eftersom vanligt sopande dammar likaså om gatan är torr. En annan aspekt är att det är svårt att avgöra om lövblåsarna verkligen används för avlägsnande av sand eller om de används för att samla in överåriga löv.

Helsingfors förbjuder

I Helsingfors är linjen betydligt strängare. Maria Myllynen på Helsingforsregionens miljötjänster (HRM) säger att lövblåsare och torr sand är en förbjuden kombination. I vårtider brukar HRM få samtal från förnärmade invånare, men Myllynen säger att det är bäst att vända sig direkt till den som dammar.

Också i Vasa är det strängt förbjudet att sopa grus med lövblåsare. Steve Johnson, miljöinspektör i Vasa säger att sopmaskiner är att föredra, men att det trots förbudet händer att lövblåsarna används.

– Det händer att folk ringer in och säger att de får problem av dammet.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland