Hoppa till huvudinnehåll

Oxfam: Finland tar emot för få syriska flyktingar i relation till ekonomin

Flyktingar nära Idomeni i norra Grekland.
Flyktingar nära Idomeni i norra Grekland. Bild: EPA/VALDRIN XHEMAJ flyktingar,asylsökande (process),flyktingläger,Nordmakedonien,Grekland

Finland har tagit emot för få syriska flyktingar i förhållande till storleken på landets ekonomi, sägs det i en rapport som den brittiska hjälporganisationen Oxfam sammanställt.

Finland är ett av fem rika västländer som har tagit bara emot hälften av den mängd flyktingar som skulle vara rättvist med tanke på ekonomin. De andra länderna är Sverige, Australien, Island och Nya Zeeland.

Oxfam listar 28 länder i sin rapport. Enligt Oxfam har bara Kanada, Norge och Tyskland tagit emot tillräckligt många syriska flyktingar.

Oxfam vädjar till rika länder att omfördela åtminstone 10 procent av de 4,8 miljoner syriska flyktingar som i slutet av fjolåret registrerades i de regioner som gränsar till Syrien.

- Länder med en stark ekonomi, god service och en utvecklad infrastruktur kunde genast ta emot ytterligare en halv miljon flyktingar om man bara fattade det beslutet, säger Oxfams chef Winnie Byanyima.

Enligt Oxfam har de rika länderna tagit emot bara 1,39 procent av de syriska flyktingarna sedan 2013. Den största delen av de syriska flyktingarna befinner sig fortfarande i grannländerna Turkiet, Libanon, Jordanien och Irak.

Byanyima konstaterar att en av fem personer i Libanon är syrisk flykting. I Jordanien är motsvarande andel 10 procent, och där definieras ett av flyktinglägren som landets "fjärde största stad".

- Dessa länder har en fragil ekonomi och en svag infrastruktur. Grannländerna kan inte längre tvingas att ensamma bära ansvaret. Människor måste erbjudas trygga och lagliga rutter till ett tredje land som kan välkomna dem, säger Oxfams direktör Winnie Byanyima.

De svåra konflikterna i Syrien har hittills krävt över 270 000 liv.