Hoppa till huvudinnehåll

Skidilska i Sverige – dopningsdömd tillbaka: ”Tragiskt”

Johannes Dürr, OS 2014.
Johannes Dürr tas inte emot med öppna armar. Johannes Dürr, OS 2014. Bild: All Over Press Johannes Dürr

Om ett par veckor gör den dopningsdömde österrikiske skidåkaren Johannes Dürr comeback i de svenska tävlingsspåren. Det väcker ont blod hos arrangörerna och flera åkarkolleger.

Det var under OS i Sotji som beskedet kom: Johannes Dürr, säsongens skidsensation, hade testat positivt för epo.

Vinterns trea i Tour de Ski stängdes från och med den 25 februari 2014 av i två år – och är därmed nu fri att tävla igen.

Dürr, 29, har redan deltagit i en tävling i Österrike och har nu anmält sig till Nordenskiöldsloppet över 220 kilometer i Jokkmokk i Sverige den 10 april.

– Vi kan inte påverka det, tyvärr, konstaterar arrangören Wolfgang Mehl till Expressen.

– Vi har kollat väldigt noggrant med det svenska och det internationella skidförbundet: hans avstängning gick ut i februari och han har rätt att tävla igen. Vi får inte neka honom till att anmäla sig.

"Har ingenting att göra i skidspåren"

Bland de anmälda finns flera framstående långloppsåkare som bröderna Jörgen och Anders Aukland samt de svenska Vasaloppsveteranerna Jerry Ahrlin och Rikard Tynell.

– Dopning är förbjudet och förstör idrotten. Precis som många andra är jag väldigt emot allting som har med dopning att göra. Det är tragiskt att han är tillbaka efter två år, säger Ahrlin som anser att Dürr borde ha stängts av längre.

– Om det är uppenbart fusk och som i hans fall – epo-dopning – då har man ingenting att göra i skidspåren. Det kanske finns fall som inte är lika tydliga. Men när det gäller honom och till exempel Johann Mühlegg när det är så uppenbart. Har man gjort det en gång så är det risk att man gör det igen.

– Det känns konstigt att han är med, fortsätter Tynell. Det är aldrig roligt att tävla mot en som har hållit på med dopning. Även om han har tagit sitt straff så har han sysslat med det. Det kan ju dessutom finnas någon följdeffekt som går att utnyttja. Det känns fel att han står på startlinjen igen.

Petter Northug, Kanada, mars 2016.
Petter Northug vill knocka Johannes Dürr. Petter Northug, Kanada, mars 2016. Bild: All Over Press Petter Northug,northug

Också den norska skidstjärnan Petter Northug ställer sig minst sagt skeptisk till Dürrs comeback. När han i januari fick höra om att österrikaren är på väg tillbaka var svaret rappt.

– Jag tror inte att han ställer sig på start så länge jag står där, sa Northug enligt Expressen. Om jag får honom på höger eller vänster sida om mig i spåret så kommer jag att knocka honom.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport