Hoppa till huvudinnehåll

Thaijuntan lade fram kontroversiell grundlagsreform

Kvinna demonstrerar i Thailand
Militärens och domstolarnas makt ökar på demokratins bekostnad, enligt kritiker som forskaren Paul Chambers Kvinna demonstrerar i Thailand Bild: EPA/DIEGO AZUBEL thailand,demonstration

Den styrande militärjuntan i Thailand har offenliggjort en omstridd grundlagsreform som i praktiken skulle ge militären vetorättt över politiska beslut åtminstone fram till år 2022.

Militären skulle bl.a få rätt att utse parlamentets överhus senaten, som i praktiken kunde stoppa alla större beslut i det folkvalda underhuset.

Underhuset skulle för sin del väljas genom proportionella val vilket anses gynna partier som stöder armén.

Kritikerna anser att avsikten med den nya grundlagen är att förhindra att ex-premiärministrarna Thaksin Shinawatras och systern Jinglucks oppositionsparti återfår makten.

Thaksin störtades av militären år 2006 medan Jingluck avsattes i en militärkupp år 2014.

All kritik förbjuden

Deras partier som har tvingats ändra sitt namn flera gånger genom åren, har vunnit alla demokratiska val i Thailand sedan år 2001.

Grundlagsreformen ska ännu godkännas i en folkomröstning i augusti innan den kan träda i kraft.

Militärjuntan har förbjudit all kritik av reformen inför folkomröstningen den 7 augusti och två oppositionspolitiker har redan gripits efter kritik mot förslaget och mot juntan.

Meechai Ruchupan som ledde kommittén som skrev om den thailändska grundlagen visar upp den nya förslagna konstitutionen
Meechai Ruchupan som ledde kommittén som skrev om den thailändska grundlagen visar upp den nya förslagna konstitutionen Meechai Ruchupan som ledde kommittén som skrev om den thailändska grundlagen visar upp den nya förslagna konstitutionen Bild: EPA/NARONG SANGNAK Thailand,Politik i Thailand

Shinawatras oppositionsparti kommer högst troligt att motsätta sig förslaget och även de såkallade gulskjortorna som stöder armén och kungahuset är skeptiska.

Juntan har vetorätt fram till år 2022

Den politiska forskaren Paul Chambers som bor i Thailand, säger att den föreslagna nya grundlagen skulle förlänga juntans styre ytterligare.

- Det är en grundlag som ökar militärens och domstolarnas makt på demokratins bekostnad säger Chambers.

- Militärstyret kan förlängas till åtta år på grund av övergångsperioden som grundlagen utstakar: 2014 till 2017 direkt militärt styre och 2017 till 2022 genom militärens vetorätt via senaten, tillägger Paul Chambers.

Om förslaget godkänns så skulle det bli den tjugonde grundlagen på mindre än hundra år i Thailand.