Hoppa till huvudinnehåll

Tingsrätten friade dråpmisstänkt - nu dömdes han i hovrätten

Helsingfors hovrätt
Hovrätten dömde mannen till över 10 års fängelse. I tingsrätten dömdes han bara till 1 år och 6 månader. Helsingfors hovrätt Bild: YLE/ Christoffer Gröhn hovrätten i helsingfors

En 51-årig man dömdes på tisdagen i Helsingfors hovrätt för att han dödade en ung kvinna i Vanda sommaren 2014. Tingsrätten hade tidigare friat mannen från dråpmisstankarna.

Hovrätten ansåg att dådet fick sin början när den unga kvinnan, född 1992, stal amfetamin från gärningsmannen då han sov. Mannen hade redan tidigare under morgonen tappat stora mängder droger.

Han reagerade på stölden genom att strypa den unga kvinnan till döds. Därefter flyttade han kroppen till ett annat rum i egnahemshuset och lämnade sedan huset, som ligger i Gladas i Vanda. Kvinnan dödades den 17 juli 2014.

Mannen bodde i huset medan kvinnan anlänt dit samma dag. Mannen hade flyttat in några veckor tidigare när han släppts från fängelset och varit bostadslös.

De andra personerna som vid tillfället befann sig i huset trodde att den unga kvinnan sov och hade först efter flera timmar insett att hon var död.

Tingsrätten kunde inte bevisa att mannen var skyldig

I december 2014 dömde tingsrätten i Vanda mannen för grovt narkotikabrott och för misshandel av den unga kvinnan, men han friades från dråpmisstankarna. Tingsrätten ansåg att det inte gick att bevisa att det var mannen som hade förorsakat den unga kvinnans död.

Den exakta tiden för när hon dog kunde inte fastställas och ett ögonvittne som hördes hade enbart sett en del av händelseförloppet.

Det gjorde att tingsrätten inte fann tillräckligt med bevis mot mannen.

Nya vittnesmål i hovrätten

Under hovrättsbehandlingen hördes alla personer som befann sig i huset vid tiden för dådet. En del av dem hade inte hörts i tingsrätten. På basis av deras vittnesmål har hovrätten nu klarlagt händelserna i huset under dagen och natten. Det finns enligt hovrätten inga misstankar om att någon annan än den numera 51-åriga mannen hade dödat kvinnan.

Mannen dömdes till 10 år och 5 månaders fängelse för dråp och grovt narkotikabrott.

Mannen ska också ersätta kvinnans föräldrar med 8 000 euro till vardera föräldern.

Läs också