Hoppa till huvudinnehåll

"Vi i Norden" gör Norden bekant för dig

Nordiska flaggor
Nordiska flaggor. Nordiska flaggor Bild: Nordiska Rådet nordiska rådet

I serien "Vi i Norden" bekantar vi oss med olika nordiska städer och platser.

Vi åker bland annat till Tammerfors och lär oss om natur, historia, kultur, arkitektur och vardagsliv. Vi besöker samebyn Lisma och bekantar oss med renskötsel. Vi åker till Lom i Norge, till Isafjördur på Island och till Färöarna. Vi får höra om Ålands natur, historia, kultur och vardagsliv. Vi besöker den grönländska ön Disko och den lilla fiskebyn Svolvaer på Lofoten. Reykjavik och Borgarfjördur på Island är två väldigt olika platser. Vi tar också en sväng via Klosterstaden Vadstena och Småland i Sverige.

Tammerfors, Finland

Här lär vi oss känna staden Tammerfors. Vi bekantar oss med Tammerfors natur, historia, kultur, arkitektur och vardagsliv. Tammerfors är inlandets centrum.

Lisma, Finland

I Lisma livnär man sig på renskötsel. Gamla traditioner och seder är fortfarande i bruk. Lisma ligger långt borta från allting men är en by full av energi. Barnen har en lång skolväg: det är 100 km till högstadiet och resan tar två timmar.

Lom, Norge

Lom är ett område med många fjäll i mittersta Norge. I Lom finns berget Galdhöpiggen. Fastän naturen är bergig så går det att odla i Lom. Man måste bara se till att vattnet sprids jämnt då det rinner ner från fjällen, så att det inte drar med sig all jord och alla planteringar.

Isafjördur, Island

Isafjördur ligger i västra delen av Island. Isafjördur, som många andra isländska städer, livnär sig till största delen av fiske. Om fisken försvann från orten skulle trakten så småningom avfolkas. Förr tog man sig till Isafjördur med båt, men nuförtiden är flygtrafiken god.

Färöarna

Färöarna är en bergrik och grön ögrupp som befolkades under vikingatiden. Färöarna har självstyre, egen flagga och eget språk men administrativt hör de till Danmark. Eftersom öarnas sluttningar är så branta är endast en liten del av arealen uppodlad och fiske är en mycket viktig näringsgren.

Åland, Finland

Vi bekantar oss med Åland. Åland fick självstyre 1917 och har sedan dess fungerat som en vapenfri zon. På Åland finns en rik natur med sällsynta blommor.

Diskoön, Grönland/Danmark

Disko är en ö på Grönland. På grönländska heter den Qeqertarsuaq. På Disko finns endast en stad och där bor 1100 invånare. Folket lever mest på fiske och valjakt. Temperaturen rör sig kring -12 till -35 grader. Vi får också veta om öns geografi och historia.

Lofoten, Norge

På Lofoten finns det ett ställe som heter Svolvaer. Där lever befolkningen på torskfiske och på somrarna av turism. Hurdant är livet i Svolvaer?

Reykjavik, Island

I Reykjavik bor de flesta islänningarna. Reykjavik är Islands centrum för utbildning, handel och kultur. Islands främsta exportvara är fisk men fisknätsproduktionen är också viktig. På Island finns det mycket varma källor. Förutom att de finns många heta källor där man kan bada, används källorna till bl.a. elproduktion,

Borgarfjördur, Island

På östra Island finns det en liten by som heter Borgarfjördur. Förr skulle man ta sig dit med häst eller båt. Nuförtiden finns det bilvägar. I Borgarfjördur livnär man sig på jordbruk, fiske och stenindustri. Tillräckligt med arbetsplatser finns det inte. De unga flyttar oftast bort för att studera och bosätta sig i tätområden.

Vadstena, Sverige

Vadstena är ett rätt så litet ställe intill sjön Vättern. I Vadstena finns det ett kloster som Heliga Birgitta i tiderna lät byggas. Vi får bekanta oss med en Birgittas syster som berättar om Heliga Birgitta. I Vadstena finns gamla hus från medeltiden som skall bevaras som sådana. I Vadstena finns också Sveriges största bok, som har en rygglängd på en meter. Nära Vadstena finns fina skogar och slättland. Vattnet i Vättern är kristallklart och går att dricka.

Nyborg, Danmark

Livet i Nyborg kretsade förr mycket kring färjtrafiken.

Småland, Sverige

Vi bekantar oss med glesbygden i Småland. Bl.a. i Fiskesjön och Åfors är det mycket tyst. Människorna livnär sig mest på glasindustri och skogsindustri där. Men byarna har så småningom börjat dö ut och framtiden ser inte ljus ut. Många tycks ändå trivas i de små naturnära byarna.

Grundskola, åk 3-6