Hoppa till huvudinnehåll

Dalwire har kniven mot strupen – kommunen lovar vända på alla stenar

Dalwire är en del av FN-steel koncernen. Bild: Yle/ Malin Valtonen ståltillverkare

Kimitoöns kommun gör allt som står i vår makt för att hjälpa Dalwire, säger utvecklingschef Gilla Granberg efter beskedet om att fabrikens framtid är hotad.

På tisdagen kunde Yle Åboland berätta att tråddrageriet i Dalsbruk inlett samarbetsförhandlingar och att åtminstone en del av de 28 anställda kommer att sägas upp.

Huvudförtroendeman Ole Sjöblom säger att hela fabrikens framtid står på spel. Han efterlyste åtgärder från kommunens håll för att underlätta fabrikens situation och nämner bland annat priset på fjärrvärme som ett exempel där kommunen kunde komma emot. Fjärrvärmet levereras av kommunens dotterbolag Kimitoöns Värme.

Granberg vill inte gå in på detaljer när det gäller hur kommunen kunde hjälpa Dalwire men påpekar att kommunen kommer att vända på alla stenar.

Utvecklingschef Gilla Granberg. Bild: YLE/Monica Forssell utvecklingschef

- Vi är med som stöd och trycker på så långt det går.

Granberg påpekar att kommunen lärde sig mycket av FN-steels konkurs 2012. Bland annat kunde de strukturomvandlingspengar som kommunen fick efter konkursen användas till att omskola anställda som blev utan jobb. Kimitoöns status som ett område i plötslig strukturomvandling upphörde vid årsskiftet men lärdomarna lever vidare, berättar Granberg.

- Vi hoppas innerligt att det inte blir en konkurs för Dalwires del. Här har bland annat personalen aktivt jobbat för att Dalwires verksamhet ska fortsätta bland annat genom att gå med på att sänka sina löner.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland