Hoppa till huvudinnehåll

Flygkapningen blev en källa till skämt

Den egyptiska flygkaparen Seif Eldin Mustafa efter häktningsförhandlingar i Larnaca 30.3.2016
Den egyptiska flygkaparen Seif al-Din Mustafa efter häktningsförhandlingar i Larnaca på onsdagen Den egyptiska flygkaparen Seif Eldin Mustafa efter häktningsförhandlingar i Larnaca 30.3.2016 Bild: EPA/KATIA CHRISTODOULOU flygkapningar,Cypern,Egypten

Egyptiern som kapade ett inrikesflyg på tisdagen och tvingade det att landa i Cypern har nu häktats. Samtidigt har flygkapningen blivit en källa till skämt och lustiga historier.

59-årige Seif al-Din Mustafa häktades av en domare i Larnaca idag. Han häktades för åtta dagar i väntan på nästa domstolsförhandling.

Enligt polisen kommer han att kunna anklagas bland annat för flygkapning, kidnappning, hot om våld, terrorbrott och innehav av det falska bombbältet. Bombbältet har visat sig innehålla toma mobilfordral.

På onsdag eftermiddag begärde det allmänna åklagarämbetet i Egypten att Mustafa ska överlämnas till Egypten.

Cypriotiska myndigheter har beskrivit Mustafa som "psykiskt instabil". Hans motiv tros ha varit personliga. Enligt nyhetsbyrån Reuters har han sagt till polisen att han ville träffa sin förra fru och sina barn som finns på Cypern.

"Vad ska man göra?"

- När man inte har träffat den familj man haft i 24 år och vill träffa sin fru och barn och den egyptiska regeringen inte tillåter det - vad ska man göra?

Det har Mustafa angett som sitt motiv för cypriotisk polis enligt Reuters, men av rapporterna framgår inga detaljer om hans belägenhet.

Eftersom ingen skadades under det åtta timmar långa kapardramat, tycks flygkapningen nu ha blivit en källa till skämt och lustiga historier.

Lättade anhöriga på flygplatsen i Kairo väntade på passagerarna från det kapade planet på tisdag kväll.
Lättade anhöriga på flygplatsen i Kairo väntade på passagerarna från det kapade planet på tisdag kväll. Lättade anhöriga på flygplatsen i Kairo väntade på passagerarna från det kapade planet på tisdag kväll. Bild: EPA/KHALED ELFIQI flygkapningar,Egypten

Sociala medier vimlar idag av fruar och flickvänner som anklagar sina män för att inte älska dem tillräckligt eftersom de aldrig kapat ett plan för kärlekens skull.

Hur reagerade egyptiska passagerare?

Brittiska Independent har upptäckt en Facebook-uppdatering av en av de egyptiska passagerarna ombord på planet.

Efter att flygkapningen fått en oblodig upplösning berättar han om lustiga reaktioner bland sina medpassagerare både under och efter den första chocken.

AbdAllah El Ashmawy berättar om en medpassagerare som ringde sin hustru medan kapningen pågick och avslöjade för henne att han hade pengar på ett hemligt bankkonto. Då hustrun fick höra om bankkontot glömde hon hela kapardramat och koncentrerade sig på att få veta var pengarna fanns.

En annan medpassagerare ska ha lyckats smuggla med sig en fryst höna i handbagaget. När passagerarna från det kapade planet äntligen skulle gå ombord på ett nytt plan som skulle ta dem till deras egentliga destination, Kairo, upptäcktes den frysta hönan. Mannen fick inte ta sin delikatess ombord på nästa plan och han var rasande.

- Somliga får ta med sig bombbälten ombord, men jag får inte ta med mig en höna, ska han ha skrikit gång på gång.

Han tog en selfie med flygplanskaparen

Britten Ben Innes har väckt en hel del uppmärksamhet runt om i världen med sin uppdatering på Twitter.

Innes var en av de sista passagerarna ombord på planet och han passade på att ta en selfie med flygkaparen. Eller egentligen ska det ha varit en av besättningsmedlemmarna som tog fotot på hans begäran.

Enligt Innes var den här fotosessionen bara ett infall.

- Jag tänkte att om bomben är riktig har jag ändå inget att förlora så jag tog risken att titta närmare på den, förklarade Innes för brittiska The Sun.

Det trots att han hade talat med sin mamma i telefon under kapningens gång och hon hade uppmanat honom att hålla låg profil.