Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Orienterarna tränar redan i tävlingsfart

Sabina Bäck.
Sabina Bäck. Sabina Bäck. Bild: Privat sabina bäck

I skrivande stund är sista förberedelserna inför årets vårläger på gång. En vecka i Sydsverige och efter det drar tävlingssäsongen igång på allvar för orienterarna. Vintern har ur orienteringsperspektiv varit väldigt fin, medan den för andra grenar så som skidåkning och skidorientering har varit katastrofal. Snöfattiga vintrar gör att orienterarna kan träna i skog och mark året runt och det gynnar förstås oss.

Inkommande vecka tränar FSO:s IR grupp i Halmstad i Hallands län, Sverige. Vi satsar på mycket orientering i tävlingsfart för att få in rätt känsla inför vårens viktiga tävlingar. Efter ett långt vinteruppehåll är nog lusten att träna och tävla i orientering stor, speciellt om vinterns träning har gått bra. Det är roligt att få visa vilka framsteg man gjort under träningsperioden, men det gäller att ha lite is i magen och hålla koll på det man gör. På de första tävlingarna är det bra att kunna hålla i sin prestation genom att orientera systematiskt och disciplinerat för att därifrån bygga upp självförtroendet.

Inför den kommande säsongen finns det en annan viktig aspekt för att kunna prestera, nämligen att hålla sig frisk och skadefri. Förkylningar är en vanlig åkomma under våren som med små enkla medel kan undvikas i de flesta fall. Under belastning bryts kroppen och därmed även immunförsvaret ner och man blir mer mottaglig för virus med mera. Att tvätta händerna ordentligt med tvål och vatten, äta bra, klä på sig varmt och att byta alla kläder direkt efter träning och tävling är detaljer som det är bra att vara noga med. Trots ett digert tävlingsprogram är det även viktigt för kroppen att få återhämta sig och därmed är planering av tävlings- och träningsprogram A och O.

Kom ihåg att våga ge er själva möjligheten att prestera genom att hålla full kontroll. Med dessa ord och råd önskar jag alla ett stort lycka till i vårens tävlingar!

Sabina Bäck

Läs också

Nyligen publicerat - Sport