Hoppa till huvudinnehåll

Htin Kyaw tog över som Burmas första civila president på över 50 år

Burmas nya president Htin Kyaw anländer  i sällskap av Aung San Suu Kyi till parlamentet för att svära sin presidented den 30 mars 2016.
Burmas nya president Htin Kyaw anländer i sällskap av Aung San Suu Kyi till parlamentet för att svära sin presidented den 30 mars 2016. Burmas nya president Htin Kyaw anländer i sällskap av Aung San Suu Kyi till parlamentet för att svära sin presidented den 30 mars 2016. Bild: EPA/HEIN HTET Aung San Suu Kyi,Kyaw Htin,nld,Burma

Den förre oppositionspolitiken Htin Kyaw har tillträtt som president i Burma efter årtionden av militärstyre.

Htin Kyaw är barndomsvän och nära medarbetare till Nobels fredspristagare Aung San Suu Kyi, som inte kunde väljas till president eftersom hennes söner har utländskt medborgarskap.

Parlamentet där Suu Kyis NLD-parti har en majoritet utsåg i stället Htin Kyaw till president för ett par veckor sedan.

Han efterträder den förre generalen Thein Sein som under sitt fem år långa styre gav grönt ljus åt oppositionen och demokratiska val i höstas då opposotionen vann en brakseger.

Grundlagen bör skrivas om

Den nye presidenten underströk i sitt installationstal behovet av att skriva om grundlagen från år 2008 som garanterar militärens fortsatta starka ställning bla. genom egna kvoter i parlamentet.

- Vår nya regering kommer att förverkliga en nationell försoning , fred och en ny konstitution som banar väg för en demokratisk unionsom kan höja folkets levnadsstandard, försäkrade Htin Kyaw.

Många ledamöter var rörda och hörde på talet med tårar i ögonen.

- Jag kunde inte sova i natt. Vår presidetn U Htin Kyaws tal är något som jag aldrig har hört förut, konstaterade den 28-årige ledamoten Thiri Yadana.

- Han lovade att arbeta för landet med vår ledare Aung San Suu Kyis respe´kt. Det här är ett stort steg och det blev möjligt för att alla arbetade tillsammans, tillade Thiri Yadana efter talet.

Suu Kyi leder landet

Suu Kyi meddelade genast efter valet att hon kommer att hålla i trådarna oavsett vem som formellt leder landet.

Htin Kyaws första uppgift blir att utse en regering där Aung San Suu Kyi väntas bli utrikesminister.

Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi. Aung San Suu Kyi Bild: EPA/RUNGROJ YONGRIT aung san suu kyi

Suu Kyi som är den enda kvinnan i regeringen, får därmed också få en plats i det viktiga Nationella säkerhetsrådet som domineras av militärer.

Regeringens relationer till generalerna blir ett viktigt test för hur landet ska styras eftersom militärledarna och deras anhöriga fortfarande kontrollerar ekonomin och byråkratin.

Läs också