Hoppa till huvudinnehåll

Inför fotbollsligan 2016: RoPS - Malinen fixar det igen

Tränaren Juha Malinen inleder sin tredje säsong med RoPS.
Tränaren Juha Malinen inleder sin tredje säsong med RoPS. Tränaren Juha Malinen inleder sin tredje säsong med RoPS. Bild: Yle/Tomi Hänninen Juha Malinen,Rovaniemen Palloseura,Fotbollsligan

Yle Sporten presenterar ett fotbollsligalag per dag - från botten till toppen - inför seriestarten den andra april. Redaktionen rankar RoPS på 3:e plats.

Rovaniemen Palloseura slog de flesta med häpnad under sommaren 2015. Säsongen inleddes svagt men på sommaren och hösten var Juha Malinens trupp i sådan praktform att mästerskapet var närmare än någonsin tidigare att landa i Rovaniemi.

Efter den svåra starten på säsongen gjorde tränaren Malinen vissa taktiska ändringar som fick RoPS spel att löpa mycket bättre. RoPS var stabilt på alla fronter: i försvaret var Faith Friday Obilor en klippa, Moshtagh Yaghoubi gjorde nästan vad han ville på mittfältet och Aleksandr Kokko vann skytteligan med sina 17 fullträffar. Av de här tre profilspelarna är endast Kokko kvar i Rovaniemi.

Obilors karriär fortsätter i FC Inter och det mesta tyder på att RoPS kommer att tappa Moshtagh Yaghoubi. Yaghoubi har siktet ställt på att fortsätta karriären utomlands och för tillfället testspelar han i kazakstanska FC Shakhter Karagandy. På tisdagen skadade sig dessutom Antti Okkonen och lagkaptenen kan missa hela säsongen.

Juha Malinen har en del nya pusselbitar att tillgå. Med de här bitarna ska det inte vara omöjligt att lägga det taktiska pusslet så att RoPS ligger i närheten av täten också i år.

Yle Sportens uppskattning om placering 2016
3:e (motsvarar inte nödvändigtvis redaktör Mikael Oivos personliga uppskattning)

Mästerskap
Inga - bästa placering 2:a (2015)

Tränare
Juha Malinen (sedan 2014)

Bästa målskytt ifjol
17 mål - Aleksandr Kokko

Nya spelare i laget
Aapo Heikkilä (AC Oulu), Robert Taylor (JJK), Juuso Hämäläinen (FC Inter), Tyler Back, Eetu Muinonen, Ransford Osei (Polokwane City, Sydafrika), Michal Mravec (Atlanta Silverbacks, USA), John Oluremi William

Spelare som laget tappat efter förra säsongen
Faith Friday Obilor (FC Inter), Tomer Chencinski (Helsingborgs IF, Sverige)

Aleksandr Kokko gjorde 17 ligamål för RoPS ifjol.
Aleksandr Kokko gjorde 17 ligamål för RoPS ifjol. Aleksandr Kokko gjorde 17 ligamål för RoPS ifjol. Bild: Yle/Tomi Hänninen Aleksandr Kokko,Rovaniemen Palloseura,Fotbollsligan

Supporterintervju

Joonas Tervonen från RoPS supportrar, vem är den viktigaste spelaren i ert lag?

  • Enligt mig är det Juha Pirinen. Förutom att han är en bra spelare är han en vinnare som person. Han river och sliter för laget.

Vem slår igenom i ert lag år?

  • Robert Taylor (21 år). Han kom från JJK i division ett. Han har sett bra ut i träningsmatcherna. Det blir intressant att se ifall han är fysiskt tillräckligt tuff för att klara sig i ligan. Han har bra spelförståelse och ger fina passningar som för spelet framåt.

Vem är ligans mest sevärda spelare - utanför RoPS?

  • Eremenko junior. Det blir intressant att se ifall han får en nystart för sin karriär i SJK. Han var ändå riktigt bra i skotska Premier League för bara några år sedan.


Vilket ligalag har de bästa supportrarna?

  • HIFK, det måste jag medge. De hade supportrar i Rovaniemi ifjol och de hade lika mycket ljud för sig som vårt gäng. Så länge de håller sig till att heja på sitt lag och inte börjar bråka, så är deras verksamhet väldigt fin och respektingivande.

Vilket ligalag har de sämsta supportrarna?

  • Inte kan man ju svara på en sådan fråga. Men naturligtvis är det Kemi. Nu när vi får uppleva “jänkäderbyn” här uppe i norr igen så kunde Kemi kanske uppdatera sina legendariska hejaramsor. De har några i stil med “ei ole muuta kuin PS Kemi” (finns inget annat än PS Kemi).

Vart är det roligast att åka på bortamatch?

  • Kotka är ett väldigt fint ställe. En fin sommarstad. Det har också varit kul att gästa Inter i Åbo. De har ett väldigt fint stadion där.

Vart är det värst att åka på bortamatch?

  • Jag har inga dåliga upplevelser.

Läs också