Hoppa till huvudinnehåll

Isabelle kritiserade chefen och blev utfryst

kvinna på gatan
Isabelle Orenius Emanuelsson blev utfryst på sin arbetsplats då hon kritiserade sin chef. Arkivbild, personen på bilden är inte Isabelle, kvinna på gatan Bild: YLE/Petter Sandelin #hurmårdu

Vårdenheter som anklagas för vanvård får utreda sig själva. Men vad händer om chefen som utreder anklagelserna är en del av problemet?

Efter den senaste tidens uppgifter om vanvård vid psykiatriska sjukhuset i Kuppis, Kårkulla i Pargas och barnskyddet i Pargas medger nu Regionförvaltningsverket att man inte har tillräckligt med resurser för att granska de berörda enheterna.

Som det ser ut i dag bygger systemet på att de anklagade vårdenheterna utreder sig själva.

Kritiserade ledningen – blev utfryst

Men hur går det om de chefer Regionförvaltningsverket säger sig lita på är en del av problemet? Vad händer om en anställd tar upp kritik med en sådan chef? Det vet Isabelle Orenius Emanuelsson, som blev utfryst på sin arbetsplats efter att ha kritiserat sin chef.

Isabelle Orenius Emanuelsson
Isabelle Orenius Emanuelsson. Isabelle Orenius Emanuelsson Bild: Privat kårkulla

Isabelle Orenius Emanuelsson från Lund började år 2012 jobba på en avdelning vid Kårkulla i Pargas, där de boende behövde mycket hjälp. Bara en av klienterna kunde tala och de flesta satt i rullstol.

Man körde ner en sked i hennes hals, spände upp munnen och hällde i tabletterna så att hon satte dem i halsen.

Isabelle reagerade starkt på hur vårdarna behandlade klienterna. Hon minns speciellt en händelse då en kvinna som bott länge på avdelningen skulle få sin medicin.

- Hon måste varje morgon och kväll ta en stor mängd mediciner. Det var svårt då hon inte ville och stretade emot. Lösningen blev att man körde ner en sked i hennes hals, spände upp munnen och hällde i tabletterna så att hon satte dem i halsen. Sedan höll man fast hennes käkar så att hon inte kunde spotta ut tabletterna. Sättet man tvingade i henne medicinen var väldigt våldsamt.

Förutom händelsen med kvinnan reagerade Isabelle på hur hårdhänta vårdarna var mot de boende och hur det var vardagsmat att man skrek åt dem. Isabelle tog upp problemen med sin chef men inget blev bättre, tvärtom.

- Kritiken vändes mot mig och jag fick höra att jag inte vet vad jag talar om, till skillnad från de som jobbat över 20 år på avdelningen.

Det var rent ut sagt vuxenmobbning och det var som att jag talade till en vägg. Folk svarade inte ens på tilltal.

Men Isabelle Orenius Emanuelsson är inte ensam om att uppleva vårdkulturen vid Kårkulla som problematisk. Tidigare berättade två vårdare om vanvård vid samkommunens olika avdelningar. Kårkullas samkommunsdirektör Sofia Ulfstedt bad då vårdarna att träda fram och försäkrade att det inte finns någon grund för rädslorna att bli uppsagd.

Enligt Kårkullas egen granskning förekom ingen vanvård och Regionförvaltningsverket avskrev frågan.

Isabelle blev inte uppsagd då hon kritiserade sin chef, men hon valde självmant att sluta då situationen för henne blev ohållbar. Enligt Isabelle satte avdelningschefen det i system att ge henne de sämsta arbetsturerna och hennes kollegor slutade tala med henne.

- Det var rent ut sagt vuxenmobbning. Det var som att jag talade till en vägg. Folk svarade inte ens på tilltal. Inte ens då jag hade frågor om vården, som till exempel vilken medicin de boende borde få. Jag vantrivdes. Inte bara på grund av hur människorna på avdelningen behandlades, men också för hur jag själv blev behandlad.

Chefen var en av dem som betedde sig värst

Frida, som också jobbat på Kårkulla, bekräftar Isabelles historia. Hon såg samma hårda nypor och hörde samma hårda ord som Isabelle, men valde att hålla tyst eftersom chefen var en stor del av problemet.

Bild från Unsplash.com
Frida vill vara anonym då hon söker jobb inom vården. Bild från Unsplash.com Bild: Unsplash/ Pablo Basagoiti depression,ungdomar,ensamhet,deprimerad

- Hela tiden jag jobbade vid Kårkulla hade jag dåligt samvete för hur jag hanterade situationen. Jag vågade inte säga ifrån då jag upplevde att chefen var en av dem som betedde sig värst. Hon jobbade hårt och var engagerad, men blind för sina egna fel i kontakten till klienterna. Då man såg hur hon mobbade vissa av klienterna blev man rädd för att hon skulle vända sig mot en själv och jag klarade inte av att säga emot henne. Min strategi blev att inte kommentera.

Inte heller de som gjorde ett bra jobb sa ifrån

Frida slutade på Kårkulla i fjol. Trots att hon inte längre jobbar där vill hon vara anonym, då hon söker jobb inom samma bransch och inte vill få ett rykte om sig som ”tjallare”.

Frida lyfter fram att det också fanns vårdare som behandlade klienterna väl, men att inte heller de vågade säga ifrån.

- Jag upplevde det som väldigt obehagligt att jobba på en arbetsplats där man inte får säga vad man tycker och om du säger något blir du stämplad som en skvallrare. Jag tror att de som gör ett bra jobb stänger av det dåliga och bara koncentrerar sig på att göra sitt jobb. Men det är problematiskt för då blir ingenting bättre. Om någon tog upp problem fick de inget stöd från gruppen. Inte från mig heller, säger Frida.

händer
Det finns också de vårdare som behandlar klienterna med respekt. händer Bild: YLE/Petter Sandelin #hurmårdu

Flera vårdenheter under lupp

Vanvård på olika vårdinrättningar runt om i regionen är aktuella just nu. Så sent som på tisdag presenterade tv-kanalen MTV3 uppgifter om vanvård och övermedicinering vid servicehuset Hemmet i Åbo och G1-avdelningen på Kuppis sjukhus.

I Pargas har förutom Kårkulla också barnskyddet fått kritik efter att fyra socialarbetare sagt upp sig. Socialarbetarna tar i en skrivelse till staden upp anklagelser om att barn ska ha omhändertagits utan grund. Vårdarna som sagt upp sig säger att de tagit upp problemen med social- och hälsovårdsdirektör Paula Sundqvist men att hon inte gjort något åt problemen.

I Pargas är det stadsdirektör Patrik Nygrén som håller i trådarna för stadens interna utredning. Också Regionförvaltningsverket är inkopplade på fallet men, den utredningen ger Sirkka-Liisa Kivelä, professor emerita i geriatri vid Åbo universitet, inte mycket för.

Vid Regionförvaltningsverket medger också direktör Pirkko Pakkala att man saknar resurser för att skicka inspektörer till berörda enheter och att systemet bygger på att myndigheterna litar på vårdenheterna.

Det trots att det uppenbart inte alltid fungerar. Till exempel Åbo stad utredde internt vanvården vid psykiatriska sjukhuset i Kuppis utan att meddela varken Regionförvaltningsverket, Valvira eller stadens politiker om misstankarna.

Om någon kommer och granskar kan man säkert få det att se bra ut för stunden.

Isabelle Orenius Emanuelsson är mycket kritisk till att Regionförvaltningsverket, som är den granskade myndigheten, nöjde sig med att låta Kårkulla göra en intern utredning efter att uppgifter om vanvård presenterats i media. Beröda enheter ska inte få granska sig själva säger Isabelle.

- Man kan säkert få det att se bra ut för stunden. Men personerna som behandlar klienterna illa är otroligt bra på att skådespela så fort utomstående och anhöriga kommer in. Man borde göra en utredning där man kan ta dem på bar gärning.

Se helheten och fokusera inte på att hitta syndabockar

Frida lyfter fram att det inte handlar om problem på en viss avdelning eller speciell enhet, utan att det finns ett större övergripande problem då det gäller vårdkulturen.

- Istället för att inse att något är fel i strukturerna så söker man efter syndabockar. Man tänker sig att man ska hitta någon som gjort ett uppenbart fel och ta bort den personen så är saken ur världen, men det fungerar inte så. Fokus borde vara på att öppna upp kommunikationen och påminna alla om hur man bemöter klienter på ett så respektfullt sätt som möjligt.

Frida är rädd att Kårkulla helt ska stänga dörren efter uppgifterna om vanvård i media. Bild: Yle anonym

Fotnot:

De fall Isabelle Orenius Emanuelsson berättar om ägde rum på avdelningen Fyrväpplingen år 2012. I dag består Fyrväpplingens serviceenhet av flera mindre enheter. De fall som Yle Åboland kunde berätta om i november ägde rum på andra avdelningar. Frida heter egentligen något annat.

Läs mera:

Många mobbas på arbetsplatsen - vanligare inom vård och utbildning

Upp till 6 procent av finländarna mobbas på sina arbetsplatser. Det är ett ganska stort antal, säger ledande konsult Marjut Joki vid Arbetshälsoinstitutet.
Läs också Isabelle kritiserade chefen och blev utfryst