Hoppa till huvudinnehåll

Jenny lär sig barnmorskans arbete med hjälp av stora gravida dockor

Jenny Backlund.
Jenny Backlund tror att ett genuint intresse för yrket hjälper till under studierna. Jenny Backlund. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth jenny backlund

Hur svårt är egentligen inträdesprovet till barnmorskelinjen vid Yrkeshögskolan Novia? Vi snackar med Jenny Backlund som studerat till barnmorska i snart tre år.

Myteriets serie Inträdesprovscoachen där vi tar upp kommande inträdesprov, fortsätter här med Jenny Backlund som studerar till barnmorska och är inne på sitt tredje år på Yrkeshögskolan Novia. Hon kom in på första försöket.

- Jag har alltid varit jätteintresserad av graviditeter, mammor och bebisar, men det var ändå inget självklart val att bli barnmorska, säger hon.

Det var när hon läste till psykologiproven i studentskrivningarna som tankarna på att bli barnmorska blev allt starkare. Efter en tid blev det ett självklart val. Jenny sökte till lärarutbildningen och barnmorskelinjen, men barnmorska var på överlägsen första plats.

- Jag känner att det här är något jag vill bli. Jag vill ta hand om mammor och barn, och det är ett väldigt ansvarsfullt jobb. Det har alltid varit ett stort intresse för mig, säger hon.

Ganska enkelt inträdesprov när Jenny sökte

När Jenny sökte in behövde man inte läsa någon bok inför provet. Söker du in i dag måste du läsa två böcker, en om anatomi och en om etik. Du kan läsa mer om böckerna och inträdesprovet här.

Jenny tyckte det var väldigt skönt att hon inte var tvungen att förbereda sig så mycket för provet. Det bestod då av ett psykologiskt, ett logiskt och ett matematiskt test. Och så klart intervjuer.

- Jag visste att jag egentligen inte kunde göra något annat än att gå dit och vara mig själv.

Jenny har pratat med studerande som kommit in efter henne och har märkt att svårigheten att komma in varierar från år till år. Mycket hänger på hur många som söker in till linjen.

- Det verkar ändå som om de som verkligen velat komma in också har gjort det. Men det finns också sådana som kommit in på linjen för sjukskötare och sedan bytt till barnmorska lite senare.

Vad händer på inträdesprovet?

- Vi satt alla i auditoriet och fyllde i en pappersbunt, så på det sättet var det inte så avancerat. Man fick ta det i sin egen takt.

Jenny tyckte också att det matematiska testet var ganska enkelt.

- Man skulle till exempel omvandla milligram till gram och milliliter till liter – sådant som är väldigt bra att kunna och som man måste kunna inom läkemedelsberäkning.

Vi satt alla i auditoriet och fyllde i en pappersbunt, så på det sättet var det inte så avancerat.

Logik- och psykologitestet innehöll många frågor om hur man skulle agera i vissa situationer och vad man tycker om olika saker.

- De frågade till exempel hur du skulle handla i en stressig situation, om du skulle ställa dig med händerna upp i luften och inte veta vad du skulle göra eller om skulle du kunna agera.

Letar de efter någon viss typ?

- Jag var kanske lite fördomsfull gällande det innan jag själv började. Jag tänkte att det är en viss typ av kvinnor som studerar till barnmorska, att de är väldigt sociala och så vidare.

Men Jenny upptäckte snabbt att det inte alls stämde.

- Vi är en blandad grupp med jätteolika personer och det har gjort vår klass till en väldigt fantastisk grupp av människor. Så det finns ingen typisk barnmorska, skulle jag säga.

Får man vara man?

Jenny pratar mest om andra kvinnor inom yrket, men finns det inga män? Inte många, visar det sig. På barnmorske- och hälsovårdslinjen finns det inga män i Jennys årskull.

- Jag tror det finns en kille på årskursen över oss. Det är kanske inte så vanligt att en man känner ett kall för att bli barnmorska, men det finns ju sådana och det tycker jag är häftigt.

Det är kanske inte så vanligt att en man känner ett kall för att bli barnmorska.

Jenny har bara träffat en endaste barnmorska av manligt kön.

- Han jobbade i krisländer. Han sade att det var ett bra komplement för honom att han kunde förlösa barn, men att han främst jobbat som sjukskötare.

Jenny har också hört kvinnor säga att de absolut inte skulle kunna tänka sig en manlig barnmorska.

- Men jag tror det också är lite fördomsfullt.

Vad ska du vara bra på för att komma in?

- Du måste vara intresserad, och visst är det svårare att komma in på barnmorska än till sjukskötare, så det hänger också lite på hur intresserad du är av att studera.

Jenny säger att det tas in färre personer till barnmorskelinjen och att det därför är lite svårare att komma in.

- Från början gick vi i en klass med både hälsovårdare och barnmorskor och man märker att de som kommit till vår klass verkligen vill vara där, och de vill bli det yrke som de studerar till.

Vi har en del fördomar om hur en person som studerar till barnmorska måste vara eller vad hen måste kunna. Jenny får nu bekräfta eller krossa dem:

Fördom: För att bli barnmorska måste du älska barn

- Det stämmer så där halvt. Jag tror nog att alla som studerar till barnmorska är lite intresserade av barn och tycker om dem, men barnmorskan är ju ändå kvinnans vårdare, säger Jenny.

En barnmorskas arbete går ut på att vårda kvinnan under graviditeten, förlossningen och vid andra eventuella kvinnosjukdomar.

- Det där barnet tar sedan hälsovårdaren oftast hand om inom rådgivningen. Vi ser babyn när den föds och kanske några gånger efteråt men desto mera har vi inte med barnen att göra.

Barnet tar sedan hälsovårdaren oftast hand om.

Testas kärleken till barn och den sociala förmågan på något vis under inträdesprovet? Inte riktigt.

- Jag tror nog inte att det testades så värst mycket, jag minns inte att vi alls skulle ha pratat om barn under provet, säger Jenny.

Fördom: Du måste ha ett starkt psyke

Du måste stå ut med att höra i princip vad som helst från arga kvinnor som ligger och lider.

- Det tror jag nog kan stämma. Jag tror det är en viss typ av person som vill bli barnmorska och jag tror man måste kunna vara beslutsam då när det gäller, och kunna ta emot det mesta.

Fördom: Du måste vara bra på att ljuga för att kunna berömma alla mammor och barn – hur de än beter sig eller ser ut.

- Jag skulle nog inte vilja ljuga och jag tror inte att mammorna heller vill att vi ljuger. Det är nog inte så önskvärt.

Men säger du att en bebis är söt fastän du inte tycker att den är det?

- Jag tycker nog att alla bebisar är ganska söta, så jag kan inte riktigt svara på det. Ska jag vara riktigt ärlig så tycker jag att de ser ganska likadana ut när de är riktigt nyfödda, men det är jättehäftigt att se hur de utvecklas och blir sig själva – sitt eget jag.

Fördom: För att bli en bra barnmorska ska du helst ha fött barn själv

- Det håller jag inte med om. Man kan vara en jättebra barnmorska utan att ha fött egna barn, för du behöver ändå gå på din professionella kunskap och barnmorsketalang. Du kan inte sätta dina egna erfarenheter på mamman, säger Jenny.

Är studierna svårare eller lättare än provet?

- Inträdesprovet var inte så svårt, så jag skulle nog säga att studierna är svårare. Men inte är de omöjliga. Tar man sig tid och läser så klarar man sig nog bra. Emellanåt har vi väldigt mycket på gång och emellanåt är det lugnare, så det är en bra studietakt.

Jenny tycker att studierna är bra, men vill du bli barnmorska krävs ändå lite tålamod eftersom du de första två åren måste läsa sjuksköterskestudier, i alla fall på Novia där Jenny går.

Dockan har ett stort hål i magen och så kan man trycka ut bebisen.

- Jag vet ju att jag vill bli barnmorska, så jag har verkligen väntat på att få börja med inriktningen. Nu när jag väl är här känns det jättebra och eftersom det är ett ämne jag är jätteintresserad av skulle jag vilja kunna precis allt som hör ihop med yrket.

Hur tränar du på att bli en bra barnmorska?

- Vi kommer att ha praktiska övningar i skolan där vi lär oss tekniker och hur det går till och sådant. Vi övar på dockor och attrapper, säger Jenny.

En attrapp är alltså en stor docka som du kan öva förlossning med.

- Hon har ett stort hål i magen och så kan man trycka ut bebisen.

Och framtiden då?

Jenny får en dubbelexamen och skulle därför också kunna jobba som sjukskötare, men det är ändå barnmorska hon har siktet inställt på. Jobb inom hälsovården är ofta lågavlönade och det har Jenny så klart funderat på. Skulle hon vilja bli rik är det här inte rätt yrke.

- Men jag vill jobba med något som jag känner är betydelsefullt. Dessutom föds det alltid barn, så på det sättet kommer barnmorskan alltid att behövas, säger hon.

Den gemensamma ansökan med vilken du kan söka till barnmorskelinjen är öppen fram till sjätte april. Här kan du läsa mer om ansökningsprocessen för linjen.

Det går också att studera till barnmorska vid Arcada i Helsingfors.

Finns det något inträdesprov du vill höra mera om? Kommentera gärna!