Hoppa till huvudinnehåll

Jonatan är trött på alla gamla arméhistorier

Försvarsmakten i Sverige rustar upp på Gotland.
Kukkuu! Vill du höra en milihistoria? Säg jå, säg jå! (Det är naturligtvis inte Jonatan du ser på bilden.) Försvarsmakten i Sverige rustar upp på Gotland. Bild: Ingemo Lindroos försvar

Det har diskuterats ifall den allmänna värnplikten också borde gälla kvinnor, men hur är det med ålänningar, borde den gälla även dem? Ålänningen Jonatan Isakas är nöjd över att slippa.

I dag är det minnesdag för Ålands demilitarisering. Demilitariseringen ägde rum 1856 och den innebär att militär inte får uppehålla sig på Åland och att landskapet inte får befästas. Dessutom är ålänningarna befriade från den allmänna värnplikten, men det beror faktiskt inte på demilitariseringen, utan på språket.

Jonatan Isakas är hemma från Åland men studerar just nu i Åbo. Han har inte gjort någon militärtjänst.

- Alla finländska män pratar om värnplikten. Man ska liksom ha gjort den och när jag då berättar att jag inte gått i militären och sprungit där i skogen så får jag kanske lite sura blickar, säger han.

Jonatan Isakas i studion.
Jonatan Isakas har absolut inget att tillföra när det kommer till arméhistorier. Jonatan Isakas i studion. Bild: Privat jonatan isakas

Eftersom Jonatan inte gjort militärtjänst så har han heller inga arméhistorier att berätta och fundera kring med sina kompisar, och det kan bli ganska jobbigt ibland.

- Om du inte gått i armén, så se då till att ta med dig någon av det andra könet när ni ska träffas, för annars får du snabbt veta hur många blåsor alla haft på fötterna efter gröna baretten.

När det kommer till arméhistorier kunde kompisarna lika gärna prata på finska – Jonatan har inget alls att tillföra.

Värnplikten inte alls populär

Ålänningarna är ändå inte helt uteslutna ur det militära – de får anmäla sig frivilligt om de vill. Det alternativet fanns ändå aldrig för Jonatan. Inte bland hans vänner heller.

- Inställningen är nog väldigt negativ. Det är inte många som gör militärtjänst. Det är kanske fem eller sex personer per år som anmäler sig.

Varför är det så inrotat att militärtjänstgöringen inte är något för ålänningar?

- När man inte behöver gå den så varför skulle man då göra det? Visst får man många nya bekantskaper och minnen, men är det verkligen värt det?

Ett språkskydd

Har du åländsk hembygdsrätt eller flyttar till Åland innan du fyller tolv blir du befriad från värnplikt. Det är inte demilitariseringen i sig som är orsaken till att ålänningarna inte gör militärtjänst, utan det går under en paragraf som heter språkskyddet.

- Det är för att skydda det svenska språket på Åland. Om det är bra eller dåligt vet jag inte … Nog finns det också många ålänningar som skulle behöva gå i militären och få en liten reality check.

Jonatan tycker att man visst kunde fundera över ifall värnplikten också borde gälla ålänningar. Att befrias endast på grund språket kanske inte är en tillräcklig orsak.

Att bli karl eller inte är väl inte den bästa anledningen till att göra militärtjänst.

Ett argument som ofta hörs är du inte ”blir till karl” om du inte gör militärtjänst. Det har också Jonatan fått höra en hel del gånger.

- Det är ju en opinionsfråga … att bli karl eller inte är väl inte den bästa anledningen till att göra militärtjänst, men de får väl tycka så då, säger han.

Fredens öar

Åland är en del av Finland och dess roll diskuteras en hel del. Området är mer finländskt än svenskt, men det ligger ändå mitt emellan två länder och har självstyre samt en del undantag som exempelvis värnplikten.

Känner sig ålänningarna lite utanför på grund av allt det här? Jonatan svarar nej på den frågan. För honom är inte värnplikten en så stor grej. Han tycker det är fint att se på Åland som ett ställe där det inte får finnas vapen och militär.

- Det är en del av Ålands karaktär, att kunna säga att det är fredens öar.