Hoppa till huvudinnehåll

Understöd för uppsökande ungdomsarbete i Åboland

Ryggtavlan av tre unga kvinnor i Åbo centrum.
Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland uppskattar att det finns 15 350 ungdomar i regionen som fallit utanför utbildningssystemet och arbetslivet. Ryggtavlan av tre unga kvinnor i Åbo centrum. Bild: Yle/Marie Söderman företagsbarometer

I Åboland kommer fyra ungdomsarbetare att anställas för uppsökande ungdomsarbete.

Kårkulla samkommun i Åbo kan anställa två personer, medan Kimitoöns kommun och Pargas stad kan anställa en person var.

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland uppskattar att det finns 15 350 ungdomar i regionen som fallit utanför utbildningssystemet och arbetslivet, men av dem har bara 5 739 registrerat sig som arbetslösa arbetssökande.

Kommunerna kunde med fördel kartlägga dessa ungdomars situation och erbjuda dem de tjänster som de behöver. Det uppsökande ungdomsarbetet ger kommunerna ett verktyg för detta.

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland beviljade på onsdagen drygt 1,4 miljoner euro för uppsökande ungdomsarbete i Satakunta och Egentliga Finland. Anslaget är cirka 100 000 euro mindre än året innan. Understöden, som beviljats totalt 31 organisationer, används till att anställa 51 uppsökande ungdomsarbetare inom kommunerna och olika organisationer i år.

Regionförvaltningsverket gav Kimitoöns kommun 28 500 euro, Pargas stad 28 500 euro och Kårkulla samkommun i Åbo 57 000 euro.

Det uppsökande ungdomsarbetet omfattar nästan alla kommuner i regionen. Arbetet nådde totalt 2 665 ungdomar år 2015, och med 1 829 av dessa arbetade man en längre tid, säger Regionförvaltingsverket i ett pressmeddelande.

Läs också