Hoppa till huvudinnehåll

"Utbildning är nyckeln till att minska fattigdom i världen"

tre nepalesiska flickor
Skolelev i Nepal läser på datorskärm tre nepalesiska flickor Bild: Interpedia / Tuukka Ervasti Nepal,tongåvan,barn (familjemedlemmar)

Att få gå i skola borde vara en rättighet för alla barn. I skolan lär barn sig färdigheter som hjälper att klara sig i livet. Tongåvans nya insamling för att alla barn ska få gå i skola startar på fredag.

Då barn får gå i skola lär de sig att ta hand om sig själva och att stå på sig ifall någon skulle försöka utnyttja dem. Utbildningen ökar också chanserna att få ett jobb när man blir vuxen.

Det är ofta flickor, barn från fattiga familjer och barn som bor långt ute på landet som blir utan utbildning. Att utbilda flickor är viktigt med tanke på att minska antalet barnäktenskap och samtidigt skulle barnens och kvinnornas ställning i samhället bli bättre.

Förutsättningar för ett jämställt samhälle är att alla får gå i skolan oberoende av kön, hälsotillstånd, inkomst eller religion.

Interpedias kampanj har som mål

  • Att möjliggöra skolgång för allt flera flickor och pojkar
  • Att möjliggöra skolgång för utstötta grupper i samhället t.ex. funktionsnedsatta, fattiga och barn som tillhör en lägre kast
  • Att försäkra att kvaliteten på utbildningen är tillräckligt bra
  • Att se till så att utbildningen sker på ett tryggt ställe där barnet respekteras
  • Att göra det möjligt för barnarbetare att få gå i skola

Interpedia är en religiöst och politiskt obunden medborgarorganisation vars verksamhet baserar sig på principerna i FN:s konvention om barnets rättigheter.

Organisationen arbetar i sju olika länder - Nepal, Sydafrika, Indien, Etiopien, Colombia, Thailand och Kina - för att barnens rätt till en god utbildning ska förverkligas. Utbildning är nyckeln till att minska fattigdomen i världen.

Stöd Interpedias arbete och ge ett barn möjlighet att få en utbildning via Interpedias webbplats
eller betala in på Interpedias konto FI32 2452 3800 0003 69

Insamlingen pågår under hela april i Tongåvan, som sänds fredagar kl 19.30.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega