Hoppa till huvudinnehåll

"Vanvård och arbetsplatsmobbning måste diskuteras öppet"

Handikapp
Handikapp Bild: Yle handikapp

Det är många bland våra webbesökare som har välkomnat Vega Åbolands artikelserie om mobbning på arbetsplatserna - speciellt inom vårdsektorn. Det började med Isabelle Orenius Emanuelssons berättelse om hur hon blev utfryst på Kårkulla då hon kritiserade sin chef efter att ha upptäckt vanvård vid enheten i Pargas.

Isabelle reagerade starkt på hur hårdhänt vårdarna behandlade klienterna och gick till sin närmaste chef - men fick höra att hon inte vet vad hon talar om, till skillnad från dem "som arbetat vid enheten i 20 år".

Bra att våga gå ut med detta, starkt och modigt.

I webbkommentarerna säger många att det är bra att problemet kommer upp i dagsljus, och Isabelle får beröm för sitt mod. Om man inte kan tala med sin chef om problem ses som mycket allvarligt, bland dem som kommenterat artikeln.

Signaturen "Bekymrad" skriver att om man inte kan tala med chefen är det enda man kan göra att vända sig till medierna.

"Gäst" skriver för sin del så här:

"Har via studier i vårdbranschen varit på olika praktikplatser, och tyvärr finns det ofta någon eller några som inte alls ska arbeta inom vården. De här få gör nog så illa, förstör hela arbetsklimatet i ett annars så tung arbetsmiljö. Synd om de vårdare som är bra och vill vårda på ett bra och riktigt sätt, men de lönar ju sig inte att ta tag i problemen, den som klagar är alltid förlorare ändå".

Kårkulla försummar etikfrågor

Bland kommentarerna riktas också hård kritik mot ledarskapskulturen inom Kårkulla. En webbesökare säger att "Kårkulla under många år har försummat att lyfta fram etikfrågor med den följden att frågor om bemötandet av de utvecklingsstörda har blivit eftersatt."

Arbetskulturen inom vårdsektorn som helhet tas också upp på kommentarplats. Signaturen Närvårdaren skriver så här:

"Tack till dem som tar upp den här problematiken! Jag jobbade några år inom åldringsvården men blev tvungen att sluta på grund av den etiska stress som arbetssätten och attiyden till de äldres vård, gav mej."

Läs alla artiklar i serien här:
Isabelle kritiserade chefen och blev utfryst
Ulfstedt: Mobbande chef är fel människa för jobbet
Många mobbas på arbetsplatsen - vanligare inom vård och utbildning

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes